Tegnap, tizenkét napi szünet után, Irak felújította a nyersolajexportot. Legalábbis erre utal az a Reuters-hír, miszerint a Perzsa/Arab-öbölben lévő Mina al-Bakr kikötőben megkezdték az Indian Oil Corp. bérelte tartályhajó feltöltését. Az indiai olajtársaság szerint nem fizettek hordónként 40 cent felárat az iraki különszámlára. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy Bagdad egyszeri kivételt tett-e, vagy általában felhagyott -- az ENSZ-szankciók önkényes lazítását jelentő -- fizetési követelésével.
A többi vevő egyelőre várakozik a kikötőben, és csak reménykedik abban, hogy végre szintén "szabályosan", azaz felármentesen hozzájuthat megrendelt olajához. Az iraki olaj másik engedélyezett exportkikötőjében, a törökországi Ceyhanban pedig még híre-hamva sincs a tartályhajóknak, így ott a közeli napokban aligha folytatódhat a kivitel.
Ám az első fecske, az Indian Oil Corp. kiszolgálásának a híre sem maradt hatástalanul, és Londonban tegnap napközben újra 27 dollár körüli szintre süllyedt a januári szállítású brent nyersolaj barrelenkénti ára. Az olajtőzsdén korábban kisebb drágulást okozott az USA kereskedelmi nyers- és fűtőolajkészleteinek múlt heti csökkenéséről szóló jelentés.