Az erősödő EU-konvergenciafolyamatok várható kedvező hatásainak kihasználásával indokolható a CA Devizakötvény Alap nevének és befektetési politikájának megváltoztatása -- mondta Sudár Gábor, a CA IB Értékpapír Befektetési Alapkezelő osztályvezetője. A konstrukció 2001. január 22-től CA Közép-európai Kötvény Alap néven működik tovább, a forgalmazási hálózatban a Cakekal rövidítést alkalmazzák majd. (A 30 napos átfutási határidőt a vonatkozó törvény írja elő a befektetési politika változásának alkalmazhatóságára.)
Az alap benchmarkja 40 százalékban a lengyel, 30-ban a cseh kétéves lejáratú, az osztrák tőzsde által számolt CECE indexcsalád kötvényindexe lesz. A fennmaradó 30 százalékos magyar portfóliót a CMAX index reprezentálja.
Mindhárom piacon jelenleg meglehetősen magasak a kötvényhozamok, így az alap szerencsésnek mondható időpontban vált stratégiát. A lengyel és cseh állampapírok vásárlását már a jövő év elején elkezdik, hiszen erre a jelenleg 900 millió forintos nettó eszközértékű CA Devizakötvény kezelési szabályzata is lehetőséget ad.
A befektetőket váltáskor, illetve visszaváltáskor terhelő 500-500 forintos forgalmazási jutalék mértéke nem változik, azonban az elszámolási metódus határidői rövidülnek. A megbízás teljesítésére a tárgynapot követő első munkanapon (T+1 nap), míg a pénzügyi elszámolásra T+2 napon kerül sor.