BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lengyel olajcéget venne a Mol

A Mol előzetes ajánlatot adott be a második legnagyobb lengyel olajcég, a Rafineria Gdanska (RG) megvásárlására. Varsó a társaság legfeljebb 75 százalékát adná el, a tranzakciót terveik szerint még 2001 első negyedévében lezárnák. Az RG egy finomítója és 250 benzinkútból álló kiskereskedelmi hálózata van.

Összesen hat befektető adott be előzetes ajánlatot a második legnagyobb lengyel olajtársaság, a Rafineria Gdanska megvásárlására. A Reuters varsói értesülései szerint a Mol is a pályázók között van, csakúgy, mint az orosz Lukoil, a finn Fortum energetikai konszern leányvállalata, a Neste, valamint egy lengyel befektetői csoport, a Konsorcjum Gdanskie. Még korábban jelezte érdeklődését a litván Mazeikiu Nafta olajvállalat is.
Az RG privatizációját az állami kézben lévő Nafta Polska irányítja, mely a részvények legalább 10, legfeljebb pedig 75 százalékára írt ki pályázatot. A legesélyesebb befektetőjelölteket tartalmazó shortlist várhatóan január elején készül el, a tranzakció lezárására pedig a tervek szerint még március végéig sor kerülhet.
Az RG balti-tengeri finomítója évi 4,5 millió tonna üzemanyag előállítására képes, s a társaság ezenfelül egy 250 benzinkútból álló kereskedelmi hálózatot is üzemeltet, ami 20 százalékos piaci részesedést biztosít. A cég az idei évet a tervek szerint 173 millió zloty (41,5 millió dollár) nyereséggel zárja, ami 50 százalékos növekedést jelentene az egy évvel korábbihoz képest. A tavalyi nyereség 30 százaléka nem alaptevékenységből (többek között pénzügyi műveletekből) származott. Az árbevétel 2000-ben becslések szerint meg fogja közelíteni a 7 milliárd zlotyt.
A legnagyobb lengyel olajtársaságot, a PKN Orlent kizárták a pályázatból, mivel el akarták kerülni, hogy teljes monopolhelyzet alakuljon ki az üzemanyagpiacon. Mint ismert, a PKN Orlen és a Mol között már többször folytak tárgyalások a lehetséges együttműködésről, még kisebbségi kereszttulajdonlás is felmerült az elképzelések között.
A Mol a saját százhalombattai finomítóján kívül gyakorlatilag magáénak mondhatja a Slovnaft pozsonyi finomítóját is, mivel megállapodást kötött a szlovák olajcég többségének megszerzéséről. Kérdésesnek látszik viszont az RG megvásárlásának finanszírozása, hiszen a Mol már a Slovnaft megszerzéséhez is jelentős hitelt vett fel, s a társaság cash-flow-ját komoly nyomás alá helyezi a gázüzletágon felhalmozódó veszteség.
A lengyel cég privatizációja egyébként már meglehetősen régen húzódik, az eredeti tanácsadót, a JP Morgant októberben váltotta fel a jelenlegi tranzakciót szervező Rothschild Polska. Az RG éppen a lezárása előtt áll egy 1,7 milliárd zloty értékű ötéves modernizációs programnak, melyben a költségek 35 százalékát állta saját forrásaiból. Elemzők szerint a cégnek azonban még komoly összegeket kell a kiskereskedelmi hálózat és a termelés bővítésére fordítania.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.