A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) egymillió forintos bírság megfizetésére kötelezte a CIB Bankot -- tették közzé tegnap a Magyar Tőkepiacban. Az indoklás szerint a hitelintézet még egy 1997-ben kelt felügyeleti határozat szerint 1997. szeptember 29. és 2000. december 31. között jogosult volt forgalomba hozni 200 milliárd forint össznévértékű Kincsem 2000 I. kötvényt. A PSZÁF-nak benyújtott egyszerűsített tájékoztatóból azonban kiderült: a kötvények értékesítési adatai már június 30-án meghaladták ezt a mennyiséget.
A felügyelet ezután kérte a kibocsátót, hogy nyilatkozzon a forgalomba hozott kötvények teljes mennyiségével kapcsolatban. A CIB Bank -- derül ki a PSZÁF határozatából -- nem reagált a felügyeleti felszólításra, október 13-án azonban lezárta a kötvények jegyzését.
A felügyelet személyes megbeszélésen azután tisztázta a hitelintézettel, hogy az a jóváhagyott keretösszeget közel 63 milliárd forinttal túllépte. Ezzel pedig megsértette az értékpapírtörvény forgalomba hozatalra vonatkozó szabályait.