A Globus-csoport ajánlatot tett a Szegedi Konzervgyár berendezéseire, a Nagyatádi Konzervgyárra és az Aranyfácán védjegyre -- mondta Temesfői István, a Globus elnöke. Az ajánlat abban az esetben is érvényes, ha a csoport ma mégsem jutna megállapodásra a német DEG-vel a tőkeemelésről. Az elnök elmondta: a DEG tervezett befektetésébe belekalkulálták azt, hogy a csoport terjeszkedni kíván, ám a Globus segítség nélkül is meg tudja vásárolni a szóba jöhető cégeket. A szegedi berendezések, az Aranyfácán védjegy és a Nagyatádi Konzervgyár együtt 6-700 millió forintba kerül, Nagyatád nélkül ez 400 milliót tesz ki.
Temesfői elmondta: az Aranyfácán védjegy megszerzése nélkül csupán Libanonba tudnak ilyen néven árut szállítani, hiszen a védjegy egyik tulajdonosa az Amine Aour, amellyel a Globus a napokban mintegy egymilliárd forint értékű szerződést kötött. A védjegyes szállítmányoknak egyébként eddig mintegy fele irányult Libanonba, ezt a 4000 tonnás mennyiséget a Globus üzemei elő tudják állítani, ám az sem jelentene gondot, ha az Amine Aourral együtt megszerezve a védjegyet, a teljes mennyiséget a magyar csoport gyártaná -- tette hozzá Temesfői. Ez azért lenne fontos, mert a termelés az országhatáron belül maradna.
Amennyiben a Globus ma megállapodásra jut a DEG-vel a tőkeemelésről (a befektető 13-15 millió márkáért a megemelt alaptőke 25-30 százalékát kapná meg), a csoport új stratégiai koncepciót dolgoz ki, amelyben kiemelt helyet kapnak további akvizíciók -- mondta az elnök. A Globus főként a határ környékén keres célpontokat, távlati terveik szerint mintegy ötszáz kilométeres körben termeltetnek majd -- ez elegendő ahhoz, hogy az egyes termékeknél megfelelő kompenzációs lehetőséget biztosítson. Ehhez körülbelül ezer kilométeres disztribúciós terület tartozik majd, ez a még belátható nagyságon belül van. Temesfői elmondta: középtávon regionálisan meghatározó méretű csoport létrehozása a cél.
A Globus-csoport nem konszolidált árbevétele a várakozások szerint az idén valamivel 20 milliárd forint fölött alakul majd, a becsült konszolidált árbevétel pedig 18,5 milliárd lehet. Adózás előtt -- a becsült adatok szerint -- a rendkívüli eredményekkel együtt mintegy 1,7--1,9 milliárdos profitot érnek el.