BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Idei mélyponton a tőzsdeindex

Közel négy százalékos zuhanást produkált pénteken a BUX, miután iszonyatos eladói nyomás borította ismét 1000 forint alá a Matávot, a Molnál pedig a vételi oldal hiánya miatt szakadt szerény forgalomban 5 százalékot az árfolyam. Egyre inkább tényként kell kezelni, hogy a külföldi portfólióbefektetők ma már csak a Richtert és az OTP-t tartják számon vételi lehetőségként a magyar piacon.

A tavaly december eleji részvénypiaci pánik idején volt utoljára olyan alacsony szinten a BUX-index, mint most és szintén az amerikai és a török pánik együttes hatásaként kialakult eladási hullám idején volt utoljára példa a péntekihez hasonló mértékű áresésre a magyar piacon. A tőzsdeindex közel négy százalékos visszaesése azonban ezúttal is csalóka és torzítva mutatja a piaci folyamatokat. A BUX eséséért ugyanis döntő részt a Matáv és a Mol zuhanása felelős, s e két papír közül is csak a távközlésirészvény-piacon volt érezhető egyértelmű eladói láz.
A Matáv folyamatos esése nagyrészt külső tényezőkkel magyarázható, a távközlési és a technológiai papírok ugyanis ismét mélyrepülésbe kezdtek. A kedvezőtlen légkört számos negatív amerikai vállalati hír alapozta meg, ezekből ugyanis azt a következtetést szűrték le a befektetők, hogy az amerikai gazdaság lassulása miatt a cégek profitnövekedése alaposan meg fog csappanni.
Az üvegszálas optikai berendezések legnagyobb gyártója, a Nortel bejelentette, hogy a korábban várthoz képest legfeljebb feleakkora árbevétel-növekedéssel számol idén, az első negyedév -- az eddigiek szerint -- kifejezetten veszteségesnek ígérkezik. Az elemzők felhívták a figyelmet arra, hogy a gyengébben teljesítő Nortel miatt a főbb beszállítóknak -- köztük a JDS Uniphase-nek és a Corningnak -- is vissza kell venniük előrejelzéseiket, így ezek árfolyama szintén meredeken zuhant.
Legalább ekkora eladási hullámot indukált, hogy a Hewlett-Packard közzétette: pénzügyi első negyedévében 59 százalékkal csökkent a nettó nyereség. Az elemzők teljes évre vonatkozó eredményvárakozásai így már optimistának tűnnek -- tette hozzá a cég vezetése.
A Dell Computer mindeközben azzal rukkolt elő, hogy a jelenlegi negyedévben mind az árbevétel, mind a profit el fog maradni a várakozásoktól. A legnagyobb amerikai személyiszámítógép-gyártó bejelentette azt is, hogy elbocsátja alkalmazottainak 4 százalékát, ami az első jelentős leépítés a társaság 17 éves történelmében.
S ami a Matávot leginkább érinti: fő tulajdonosa, a Deutsche Telekom (DT) is tartós eladói nyomás alá került. Az árfolyam már kétéves mélyponton van, s az sem biztos, hogy a társaság képes-e finanszírozni a VoiceStream 30 milliárd dolláros kiadást jelentő megvételét. Ráadásul az árzuhanás nyomán a -- vártnál jóval nagyobb veszteséget felhalmozó -- amerikai mobilcég akár kezdeményezheti az üzlet újratárgyalását is.
A DT és a Matáv árfolyama hosszabb ideje együtt mozog, az utóbbi időszakban pedig még a tavaly évelejinél is szorosabb a korreláció: a piac attól tart, hogy a DT pénzügyi helyzetének rendezésére hajlandó lehet 50 százalék + 1 szavazatra csökkenteni részesedését a Matávban, s erre piaci eladások formájában is rákényszerülhet. Tény, hogy a DT a múlt héten 12 százalékot zuhant, a Matáv pedig 13-at. A magyar cég ennek közel kétharmadát pénteken hozta össze.
A Matáv zuhanásának okaként természetesen felemlegetik a szakértők a várakozásokat jócskán alulmúló utolsó negyedéves teljesítményt is. Ehhez hozzátartozik, hogy több neves befektetési bank adott nem sokkal a jelentés megjelenése előtt -- jókora bakot lőve -- vételi ajánlatot a Matávra, s az ezek alapján vásárló befektetők most csalódottan állhatnak az eladói oldalon.
A pénteki BUX-esés ugyanakkor nem jöhetett volna létre a korábban hetekig stabilnak tűnő Mol megroggyanása nélkül. Az olajrészvény piacán inkább a vételi oldal teljes hiánya okozta az esést, kisebb eladó tételekkel le lehetett döngölni az árfolyamot. Feltétlen jó hír viszont, hogy az OTP és a Richter piacán továbbra is stabil volt a vételi oldal, s csak szerény mértékben tudott esni az árfolyam. Igaz, ez azt is jelenti, hogy a teljes magyar piacon összesen két részvény maradt, mely iránt a külföldi vásárlók érdeklődést mutatnak. Ez pedig igen rossz hír több másodvonalbeli papír tulajdonosának is, hiszen alapvetően jó kilátásokkal rendelkező részvényeket alázott le a piac nehezen érthető mélységekbe.
A budapesti zárás után az amerikai indexek már nem változtak jelentős mértékben, az iraki bombázás hírére délnek fordult árfolyamok zárásra kissé magukra találtak. Noha a Nasdaq így is újabb öt százalékot veszített, ez a pesti árakba már beépült. A BÉT mai nyitását így valószínűleg -- a szokott módon -- az amerikai határidős indexeket követő európai trend határozza meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.