A kabinet által pénteken elfogadott egységes hírközlési törvény módosítási tervezete lehetővé tenné, hogy a Magyar Posta pénzintézeti jogosítványokat szerezzen. Az OTP Bank több mint egy hónapja tett (előzetesnek tekintett) vételi ajánlatát a Postabankra mindenesetre a kormányzat a napokban egyértelműen alacsonynak találta. A kormányban többen is akadnak, akik mindez alapján azt fontolgatják, hogy inkább a Magyar Posta (egyébként már sokadszor felmerülő) banki tevékenységre vonatkozó tervét támogatják a Postabank segítségével.
Információink szerint az OTP Bank -- szintén kormányzati kezdemenyezésre -- időközben némileg felfelé módosította 25 milliárd forintos ajánlatát. A jelenleg kínált vételár a független elemző cégek által is elfogadhatónak tartott 30-35 milliárd forintos sávhoz közelít.
Szakértők egyébként felhívják a figyelmet arra, hogy a Magyar Postát hosszú távú szerződés köti az OTP Bankhoz (felmerült ugyanis, hogy a postai pénzintézet versenyelőnye a postahivatalok kizárólagos használata lehetne). A 15 évre kötött megállapodásból több mint tíz év még hátravan. A Magyar Postának ráadásul a legnagyobb magyar bankhoz fűződő üzleti kapcsolata mintegy évi ötmilliárd forintot hoz. Az állami tulajdonban levő cég jelenlegi gazdasági helyzetében pedig alaposan megfontolandó, hogy erről az összegről lemondhat-e. Nem csak az OTP Banktól származó bevétel kiesése jelenthet azonban gondot a most körvonalazódott kormányzati elképzelések kapcsán.
A Magyar Posta régóta dédelgetett pénzintézeti tevékenységi terveihez ugyanis további, igen jelentős kiadások válnának szükségessé. (Csak emlékeztetőül: a Postabank értékesítési tenderének kiírása helyett éppen azért részesítették előnyben az OTP Bankkal folytatandó exkluzív tárgyalásokat, mert a Postabank számítástechnikai rendszerének fejlesztése olyan nagyságrendű beruházásokat igényelne, amely más számára kétségessé tenné az üzlet gazdaságosságát.)
Az OTP Bank egyébként értesüléseink szerint még arra is hajlandónak mutatkozik, hogy üzleti alapon szerepet vállaljon a Magyar Posta reorganizációjában.