A héten tárgyalják az illetékes parlamenti bizottságok az egységes hírközlésről szóló törvénytervezetet. A kormány által elfogadott változat inkább a szolgáltatásalapú versenyt látszik támogatni -- fejtette ki ennek apropóján tegnap egy sajtóbeszélgetésen Straub Elek. A Matáv Rt. elnök-vezérigazgatója ezt azzal látja alátámasztottnak, hogy a mostani tervezet az újonnan piacra lépők esetében megelégszik az infrastruktúra valamiféle birtoklásával, akár a mások által kiépített hálózat bérlésével is. Ez nem ösztönzi az új szereplőket jelentős fejlesztési beruházásokra, noha a hazai távközlési piacnak még van hová fejlődnie, mind a vezetékes, mind a mobilágazatban. Mindemellett Straub Elek úgy látja, hogy a liberalizált piacon a már most is itt lévők szállnak majd versenybe az előfizetőkért. A Matáv egyébként az idén 100 milliárd forint feletti beruházást kíván megvalósítani.
Vasváriné Menyhárt Éva kormányzati kapcsolatokért felelős igazgató kiemelte, mivel a törvény számos részterületet nem kíván szabályozni, nagy jelentősége lesz a végrehajtási rendeletnek is. A törvény nyár elejére tervezett elfogadása és az "utómunkálatok" rendkívül feszített ütemtervet diktálnak a szolgáltatóknak, hogy a piac felszabadításáig hátralévő időben a jogszabály előírta kötelezettségeknek eleget tegyenek.
Bölcskei Imre szabályozási igazgató a tervezet azon területét tartja a Matávra nézve aggályosnak, amely a jövőben már mint jelentős piaci erővel bíró szolgáltatóval számol a céggel. Ez a minősítés egyebek mellett versenyhátrányt jelent a cégnek a tekintetben, hogy miközben a versenytárs helyi telefontársaságok számára megnyitja a Matáv piacát, utóbbiak nem kötelezhetők hasonlóra vele kapcsolatban.
A Matávnak a liberalizáció -- a domináns szolgáltatóként számára felállítandó korlátok miatt is -- az eddigi monopoljogú területeken mindenképpen piacvesztést jelent majd -- húzta alá Straub Elek. Ezt azonban a társaság a jövedelmező egyéb területek, különösen az üzleti kommunikáció és az internet adta lehetőségek stratégiailag is középpontba helyezett kiaknázásával kellően ellensúlyozni tudja. A hagyományos előfizetői körben sem könnyen adja fel eddigi állásait, továbbra is a legnagyobb szolgáltató kíván maradni.
Ezek az elképzelések is segíthetik azonban a Matáv-részvények árfolyamának alakulásával kapcsolatos borúlátás eloszlatását -- tette hozzá a vezérigazgató. Straub nem titkolta, hogy a cég vezetését is aggasztja a jelenlegi tőzsdei helyzet, de hozzátette: még vannak tartalékok, mind az értéknövelésben, mind a költségek csökkentésében. Az előbbihez sorolható egyebek mellett az Emitel-opció lehívásának lehetősége, a szegedi körzetben folyó hálózatépítés.
A Macedóniában zajló és ma még kiszámíthatatlan következményű események ellenére a Matávnál az ottani szolgáltatóba való befektetést nem tartják kockázatosnak. Sőt, az elmúlt napokban oly mértékben fellendült a telefonforgalom, különösen a külföldi beszélgetések aránya, hogy a korábbiaknál több konténert kellett a helyszínre telepíteni. A politikai események nyomán elhúzódó nemzetközi katonai jelenlét pedig az eredetileg számítottnál is nagyobb bevételt hoz majd a MakTelnek -- hangzott el a beszélgetésen.