Március 16-án, pénteken kezdődik az OPEC soros miniszteri értekezlete Bécsben, amelyen az előzetes nyilatkozatok szerint tovább csökkentik a kőolajkartell napi termelési kvótáit, összesen várhatóan 500 ezer -- 1 millió barrellel. A már most is túlkínálatot emlegető OPEC elsősorban a második negyedévi szezonális keresletcsökkenéssel indokolja a termelés visszafogásának szükségességét. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) ezzel szenben úgy véli, hogy az elmúlt években leapadt fogyasztói készletek feltöltéséhez szinten kellene tartani a kínálatot.
A napi 31,5 millió barrel termelési kapacitással bíró OPEC termeli a világ nyersolajkínálatának mintegy 40 százalékát, a kivitelbeli részesedése pedig eléri a 60 százalékot is. Így minden kvótamódosítási terve markáns hatást szokott gyakorolni a piacokra. Ám ezúttal a kvótacsökkentés már régóta a "levegőben" lógott, és valószínűleg nem haladja meg az általánosan várt mértéket. A felső küszöbmennyiség is kevesebb lenne a február elsején életbe lépett napi -- papíron 1,5 millió (5,6 százalékos), ténylegesen a MEES szerint csak 1,15 millió barreles -- szűkítésnél. Ám egyesek úgy vélik, hogy az újabb korlátozás nem lesz 700 ezer barrelnél nagyobb. Ez pedig csak mintegy 2,5 százalékos csökkentést jelentene a kartell februári napi átlagkínálatához képest.
A kvótaszabályzásból kihagyott Irak ellenőrzött kivitele ugyan még februárban is jóval elmaradt a szokásos mértéktől, de az elemzők szerint sok iraki nyersolaj folyik "feketén" külföldre.
Így a héten is gyengültek a nyersolajjegyzések. Az északi-tengeri brent napi ára például tegnap kora délután már 25 dollár alá esett Londonban -- jelentette a Bloomberg. Hétfőn az OPEC jelzőára is 24,38 dollárra süllyedt, 20 centtel az előző heti, és több mint 1 dollárral a februári átlag alá. A jelzőárat a kartelltagok többsége a barrelenkénti 25 dollár körüli szinten szeretné tartósítani, ami azt jelenti, hogy a tőzsdei áraknak ennél mintegy 2 (Brent, London) illetve 4 (WTI, New York) dollárral magasabban kellene mozogniuk.
A további ártrend nagy mértékben függ majd a kvótacsökkentés tényleges mértékétől, a független termelők (főleg Mexikó és Norvégia) kínálati politikájától, valamint a világkereslet, elsősorban az USA-beli piac alakulásától.