A Matáv tegnap Szkopjéban számolt be a januárban megszerzett Makedonski Telekomunikacii (MakTel) eredményeiről, illetve terveiről. Mint ismert, a Matáv a Stonebridge nevű konzorcium élén az idén januárban szerezte meg a macedón távközlési társaság 51 százalékát. A MakTel januári közgyűlése megerősítette tisztségében Daniel Doncevet, a cég vezérigazgatóját, ezt követően a Matáv három vezérigazgató-helyettest delegált a MakTel menedzsmentjébe. A magyar cég fő tulajdonosa, a Deutsche Telekom egy igazgatót küldött. Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója elmondta: a hatékonyabb működés érdekében elkezdődött a MakTel mobilszolgáltató részlegének, a Mobimaxnak a leválasztása. Az ügy lezárását az idén júniusra tervezik. Jelenleg is tart a központosított számlázási rendszer, valamint az SAP-rendszer bevezetése a MakTelnél. (Ez utóbbinak célja, hogy a macedón társaság könyveinek minél gyorsabb és pontosabb lezárása révén lehetővé tegye a Matáv számára a cég teljes konszolidálását. Macedóniában ez lesz az első SAP-rendszer.)
A Matáv a magyarországi helyzethez hasonlóan Macedóniában is törekszik az úgynevezett rebalancing modell követésére. Ennek alapján várhatóan a MakTel is csökkenti a beszélgetési, ugyanakkor növeli az előfizetési díjakat. A MakTel szervezeti korszerűsítési programjának lényege négy fő pillér kialakítása és fejlesztése. Ezek közül az első a vezetékes hálózat, melynek jelenleg 507 ezer előfizetője van. Ezt a 25 százalékos penetrációt két év alatt 30 százalékra próbálják növelni. A második pillér a mobil távközlés: itt a jelenlegi előfizetői létszámot az idén meg akarják duplázni. Ez még mindig csak azt jelenti majd, hogy minden tizedik macedón polgárnak lesz mobil-előfizetése. (Jelenleg a Mobimax az egyetlen mobilszolgáltató, de várhatóan már az év végén megjelenik a konkurenciája.)
A MakTel internetszolgáltatóként is piacvezető. Részesedése eléri az 55 százalékot. A negyedik pillér, az MTcom -- a macedón cég üzleti ügyfelekre szakosodott ágazata -- várhatóan már az év második felében teljes kapacitással fog működni. A MakTel tavaly 201 millió eurós árbevétel mellett 62 millió eurós üzemi eredményt ért el, az EBITDA 82 millióra rúgott. A nettó eredmény 47 millió euró lett, mely kis csalódást okozott az elemzőknek. A társaság az idei évre árbevételének 20 százalékos növelését tervezi, az EBITDA-margin pedig a tavalyi visszaesés után ismét meghaladhatja az 50 százalékot.
Lapunk kérdésére Straub Elek elmondta, hogy a Stonebridge konzorciumban a Matáv részesedése továbbra is 86,5 százalékos, s 51 százalékig valószínűleg nem is fognak lemenni, mivel a két tulajdonostársnak egy évig szóló vételi opciója van a Matáv eladási szándéka esetén. A részesedés kisebb arányú csökkentése továbbra sem került le a napirendről.