A BorsodChem kész alternatív etilénszállítót keresni a TVK-val meglévő szerződése helyettesítésére -- jelentette ki tegnap Heinrich-Georg Stahl, a társaság elnöke hírügynökségeknek adott nyilatkozatában. Mint mondta, a tiszaújvárosi társasággal már három hónapja folynak a tárgyalások az etilénszerződés megújításáról, de előrelépés nem mutatkozik. Amennyiben nem születik megállapodás a TVK pénteki közgyűléséig, vagy röviddel utána, akkor a BorsodChem kénytelen lesz más etilénforrást keresni -- tette hozzá.
A két vegyipari cég még tavaly szeptemberben megállapodott egy 2003 végéig szóló szerződésről, valamint egy 2013-ig érvényes előszerződésről. Ezek azonban érvénytelenné váltak, mivel a BorsodChem január végi rendkívüli közgyűlésén a cég orosz és osztrák befektetői lecserélték az igazgatóság nagy részét.
A korábbi tervek szerint az új szerződést már a pénteken esedékes TVK-közgyűlésen jóváhagyhatták volna a részvényesek. Információink szerint viszont az erre szolgáló napirendi pont alatt az igazgatóság egyelőre semmilyen előterjesztést nem fogalmazott meg, így meglehetősen kevés az esélye egy erről szóló szavazásnak.
A BorsodChem etilénellátása ettől függetlenül biztosítottnak látszik 2003-ig, ugyanis az erről szóló keretszerződés -- melynek feltételeit elvileg évente kell újratárgyalni -- még érvényben van a két cég között. Elemzők szerint alternatív szállítóként egyelőre csak az ukrajnai Oriana jöhet szóba, mely tavaly került az orosz Lukoil-csoport kezébe.