Még április elején életbe lépett a kereskedési könyv vezetésének általános szabályait tartalmazó rendelet. Míg a kockázatokra vonatkozó napi jelentési kötelezettség a pénzintézetek többségének nem okoz problémát, addig a befektetési szolgáltatók lázasan dolgoznak a napi adatok kiszámításán. Mint azt a brókercégeknél megtudtuk, a február 15-ig benyújtott belső szabályzatukat még nem hagyta jóvá a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
Debreczeni Kálmán, a Befektetési Vállalkozók Szövetségének elnöke is megerősítette, hogy március közepén kaptak a brókercégek értesítést, miszerint az államigazgatási eljárási határidőt meghosszabbítja a felügyelet. Egyébként április 10-e óta a felügyelet honlapján teszi közzé a legfontosabb iránymutatásokat, ami alapján kéri az adatokat, illetve e szerint a belső szabályzatukat át kell dolgozniuk a cégeknek.
Így nem véletlen, hogy az érintettek többsége úgy véli, igencsak elhamarkodott volt az életbe léptetési határideje a múlt év decemberében jóváhagyott kereskedési könyv vezetésére vonatkozó általános szabályokat tartalmazó rendeletnek. A jelentési határidő kezdetéig ugyanis még a felügyeletnek sem volt módja az egyes cégek belső szabályzatának elbírálására -- mutatnak rá.