A piaci szereplőket alaposan meglepve 50 bázispontos kamatcsökkentést jelentett be tegnap, magyar idő szerint késő délután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed). Az irányadó egynapos amerikai kamat ezzel 4,50 százalékra mérséklődött, s első ízben került az Európai Központi Bank irányadó kéthetes kamatlába alá.
A tőzsdéken hatalmas eufória követte a bejelentést, a kockázatosabb részvények fő kereskedési platformjának tartott Nasdaq lapzártánkig közel 10 százalékkal ugrott meg, a Dow Jones ipari átlagindex pedig 4 százalékkal lendült magasabbra. Az európai tőzsdéken átlagosan másfél százalékkal kerültek feljebb az indexek a kamatvágás hatására. A kelet-európai részvénypiacok már zárva tartottak, így várhatóan ma reagálnak a Fed bejelentésére.
A kiadott közlemény arra hivatkozott, hogy a vállalati profitok eróziója, valamint az üzleti kilátások növekvő bizonytalansága negatívan befolyásolhatja a beruházások szintjét. Ezt pedig tetézi, hogy a részvényeken mutatkozó árfolyamveszteségek miatt a fogyasztói kiadásokat visszafogják, s így együttesen a gazdasági aktivitás elfogadhatatlanul alacsony szinten marad -- tette hozzá a Fed.
Elemzők rámutatnak arra, hogy a kamatcsökkentést számos friss makrogazdasági adat is időszerűvé tette. A munkanélküliségi ráta másfél éve nem látott magasságba, 4,3 százalékra nőtt márciusban, az álláshelyek számának csökkenési üteme pedig olyan gyors volt, mint közel 10 éve egyszer sem. A fogyasztói árak növekedése ugyanakkor a legfrissebb adatok szerint olyan alacsony maradt, hogy az infláció felpörgése miatt a Fednek egyelőre nem kellett aggódnia.
A kamatvágás bejelentését követően a dollár átmenetileg erősödött az euróval szemben, amit a kereskedők a jelentős amerikai részvényvásárlásokkal magyaráztak. Ezt követően viszont az euró jegyzése elindult meredeken fölfelé, mivel a befektetők egy jelentős része aggódni kezdett az amerikai gazdaság túlzott lassulása miatt.
A piaci szereplők nagy része teljesen indokoltnak minősítette a Fed váratlan lépését. Továbbra is élnek azok a várakozások, miszerint Alan Greenspan és csapata a május közepén esedékes Fed-ülést követően további kamatvágás mellett dönt. A tegnap kiadott közlemény egyébként jelezte, hogy Washingtonban még mindig inkább a gazdaság kihűlését tartják nagyobb veszélynek, mintsem az árnövekedés felpörgését.
A Fed az idén már másodszor döntött kamatcsökkentésről két ülés közötti időpontban. Az elemzők tegnap meglehetősen megosztottak voltak azzal kapcsolatban, hogy a mostani mérséklésnek mennyire lehet tartós pozitív hatása a tőzsdékre.