Felemás első negyedévről számoltak be az amerikai vállalatok. A társaságok nagyobb része a tavalyi év azonos időszakánál gyengébben teljesít, de a várakozásokat már nem múlják alul, mivel azok az elmúlt időszakban jelentősen módosultak.
Néhány cég ugyanakkor meglepetést is tud okozni. Ilyen például a Philip Morris és a Johnson & Johnson. Mindkettő a tavalyi első negyednél jobb teljesítményről adott számot az idei első három hónapban. A Johnson & Johnson elsősorban nagyfokú diverzifikáltságának köszönheti, hogy a nehéz időket is viszonylag simán átvészelte, míg a Philip Morris stabil márkaneveire támaszkodhatott.
Időközben a legfrissebb márciusi makroadatok biztatóan alakultak az Atlanti-óceán másik oldalán. Az infláció továbbra is alacsony szinten maradt, a várakozásoknak megfelelően 0,1 százalékkal emelkedett egy hónap alatt. Még fontosabb azonban, hogy az ipari termelés hat hónap után először nőtt az Egyesült Államokban. A termelés 0,4 százalékos bővülése a piac számára is meglepetést okozott. A kedvező adatok némi optimizmust kölcsönöztek az egyre borúlátóbb várakozásoknak.
A gyengén szereplő vállalatok közé tartozott a Schering-Plough gyógyszergyártó cég, valamint az Eastman Kodak. Ez utóbbi a tavalyi első negyedéves profitjának alig felét volt képes kitermelni az idén, aminek máris következményei vannak. A Kodak tegnap bejelentette, hogy 3000-3500 dolgozójától megválik. A menedzsment azt is bejelentette, hogy az értékesítés rohamos csökkenése miatt még az idei éves profitra sem tud becsléseket mondani.
A piaci hangulat szempontjából meghatározó informatikai cégek még nem tették közzé eredményeiket, bár sok jóra nem számítanak a befektetők. Az Intel ugyan európai idő szerint tegnap éjszaka jelentette meg gyorsjelentését, de a piacon már két nappal korábban megjelentek a negatív hírek.
A Cisco még szintén nem nyilatkozott idei első negyedévéről, ellenben felhívta a figyelmet arra, hogy az informatikai kiadások jelentős csökkenése következtében ez év második felében komoly visszaesést várnak. Ezenfelül jelentős létszámcsökkentést is kilátásba helyeztek.