Az eredeti terveknél jóval kedvezőbb tavalyi eredményeket elérő Pannon GSM Rt. elképzelhetőnek tartja, hogy bizonyos feltételek megvalósulása esetén az 1997-ben kibocsátott 2002/C kötvényeit lejárat előtt visszavásárolja. A cég tegnapi közleményében hangsúlyozta, hogy bejelentése tájékoztató jellegű, és semmiféle kötelezettséget nem jelent.
Elemzők szerint a lépés mindenesetre logikus volna a társaság részéről. A kötvénytulajdonosoknak fizetendő összeg ugyanis 8,629 milliárd forint lenne, miközben a cég tavaly 10,11 milliárdos adózás előtti eredményt ért el.
A jelenlegi piaci helyzetben egyébként is kedvezőbb feltételekkel finanszírozhatná magát a cég. A C sorozat után fizetendő kamatot félévente állapítják meg az előző hat hónapra vonatkozó, KSH által közölt fogyasztói árindex alapján, amelyhez 3 százalék kamatprémium adódik, s a kötvény kamatos kamatozású.
A 3 százalékpontos prémium a jelenlegi piaci helyzetben már kiugrónak számít, jóllehet a több mint négy évvel ezelőtti kibocsátás idején még korántsem tűnhetett magasnak, hisz az infláció is 18 százalék körüli szinten volt. Mint ismert, a Matáv legutóbi kötvényaukcióján a maximális hozamajánlat a 11 százalékot sem érte el.