Még olcsóbb a kávé
Londonban kedden újabb történelmi mélypontra -- 545 dollárra -- esett a szeptemberi jegyzésű robusta típusú kávé tonnánkénti ára. A drágább arabica fajta hasonló jegyzése előzőleg több mint nyolc éve nem tapasztalt alacsony szintre süllyedt. A Nemzetközi Kávészervezet (ICO) napi jelzőára is már csak fontonként 45-46 cent körül mozog a 95 centes, azaz tonnánként 2095 dolláros termelői célkitűzés helyett.
A túlkínálati nyomás minden, piackorlátozó próbálkozás ellenére sem csökkent. Tavaly októbertől május közepéig hiába tartott vissza az exportból összesen több mint hétmillió zsákot a világkínálat közel háromnegyedét adó kávékartell (ACPC) 14 tagországa és öt független termelő, köztük Vietnam. (Egy zsák 60 kilogramm.) Az exportőrök becslése szerint a fogyasztó országok mintegy 22 millió zsák készleten "ülnek", és a feleslegek még tovább gyarapodhatnak.
A világ legnagyobb kávétermelőjét és -exportőrét, Brazíliát az idén eddig elkerülték a fagyok, amelyek korábban többször is felhajtották az árakat. A főleg arabica kávét kínáló dél-amerikai ország termése ettől függetlenül valamivel kisebb lehet az előző idénybelinél, ám a robusta első számú szállítója, Vietnam kínálata töretlenül bővül.
Az immár a globális termelői ranglistán is a második helyre nyomult délkelet-ázsiai ország így több mint 33 százalékkal növelte kivitelét a szeptember végén záruló kereskedelmi idény első nyolc hónapjában. Ezen belül májusban -- a tavalyihoz képest -- 65 százalékkal duzzadt exportja az ICO becslése szerint. Ráadásul Vietnam a jövő idényben is rekordmennyiséget szüretelhet.
Ez felettébb kedvező az árérzékeny magyarországi piac résztvevői számára. Az általában inkább az instant kávék alapanyagául szolgáló robusta ugyanis nálunk a pörköltkávé-gyártásban is fontos szerepet játszik, mivel itt a koffeindúsabb, erős feketét kedvelik.
A londoni elemzők legfeljebb ősszel számítnak némi árszilárdulásra, amikor a robusta kínálata idényjellegű mélypontra süllyed, a vietnami szüret tudniillik januártól áprilisig tart. A szilárdulást segítheti, ha a termelők egy része az új idényben valóban jelentősebb mennyiséget semmisít meg az exportra szánt gyenge minőségű kávékészletéből.


