A pesszimista elemzői várakozásoktól is elmaradó eredményről számolt be tegnap a Pick. A csoport árbevétele ugyan emelkedett az első fél év során, az eredmény azonban a bázisévi töredékére esett vissza.
A teljes félévre rányomta hatását az alapanyagárak emelkedése, a felvásárlási ár mostanra meghaladja az EU átlagárát is. Emellett kedvezőtlen hatást gyakorolt a csoport exportjára a Nyugat-Európában kitörő betegséghisztéria (BSE-kór, száj- és körömfájás) is.
A csoport ennek ellenére 20 százalékkal növelte árbevételét, a belföldi értékesítés 19,7, az export 20,6 százalékkal haladta meg a bázist. A növekvő értékesítés mögött azonban csökkenő volumen áll, az anyacég 13 százalékos árbevétel-emelkedése 9 százalékos volumencsökkenést takar.
Az exportértékesítés mennyisége a fontos termékcsoportokban nem esett vissza, a jövedelmezőségre viszont rányomta bélyegét, hogy a támogatási rendszer csak a második negyedben indult be és a szétosztandó összeg sem túl nagy.
Megugrottak a Pick-csoport ráfordításai is, az értékesítés közvetlen költségei 21, a közvetett költségek 32 százalékkal magasabbak a tavalyinál. Előbbit az alapanyagárak 50 százalékot meghaladó emelkedése magyarázza.
Visszaestek az egyéb bevételek, ám 43 százalékkal gyarapodtak a ráfordítások, főként az utólag adott engedmények megugrása miatt. A kedvezőtlen tendenciák az üzemi eredményt sem hagyták érintetlenül: a féléves 230 millió forint 87 százalékkal gyengébb a tavalyinál. Az anyacég mindössze 13 milliós operatív profitot tudott termelni.
Szerencsétlenül alakult a pénzügyi műveletek eredménye is, mely alig 45 millió forint lett a fél év végén. Ezt a tételt jellemzően az anyacég pénzügyi tevékenysége határozza meg, mely az első hat hónap során 167 millió forintos pénzügyi nyereséget mutatott fel. A tavalyi évhez viszonyított visszaesés magyarázata az exporthoz kapcsolódó árfolyamveszteségekben, a tavalyi árfolyamnyereség elmaradásában és a kamatbevételek csökkenésében keresendő.
A Pick-csoport rendívüli vesztesége 30 millió forintra rúg. Az adózás előtti eredmény 244 millió forint, 87 százalékkal kevesebb, mint a bázis. Az anyacég ebből 147 millió forinttal részesedik. Adózás után a profit 183 milliót tesz ki, ez 89 százalékos visszaesést jelent. A részvények számának emelkedése miatt az EPS csökkenése 90 százalékos.
Az egyes leányvállalatok nyeresége változóan alakult, a Ringa 59 milliós profitja a tavalyi 18 százalékát teszi ki, a Herz 172 milliós eredménye 88 millióval marad el a bázistól. A Szegedi Paprika 46 milliós nyereségével szemben egy éve még veszteség állt.
Tovább növelte értékpapír- és pénzeszközállományát a Pick-csoport. A mérleg e két sorában, a fél év végén, már 2,93, illetve 2,82 milliárd forint áll, a növekedés 100, illetve 75 százalékos. A piac évek óta úgy értékeli, hogy ezeket a forrásokat egy leendő akvizícióra különíti el a cég, a várva várt felvásárlásról azonban továbbra sincsen hír.