Frankfurtban ezúttal sem csökkentették az irányadó kamatokat. Bár egyre több jel utal arra, hogy a kontinens gazdaságai fokozottan lassulnak, az Európai Központi Bank még mindig az inflációs nyomástól tart.
A francia fogyasztói bizalmi index kétéves mélypontra süllyedt. A német menedzserek az elmúlt öt évben nem látták annyira pesszimistán a jövőt, mint júliusban. A közgazdasági fundamentumok tehát mind a kamatvágás irányába mozdíthatnák az egyelőre tétlen ECB-t.
A közös központi bank az idén egy alkalommal meglehetősen furcsa körülmények között és vitatott indokolással csökkentett kamatot. Azt követően azonban nem minden alakult úgy, ahogy szerették volna, így az a vágás egyszeri aktusnak bizonyult.
Az utóbbi egy hónapban ismét úgy tűnt, hogy már csak keveset kell aludni a kamatcsökkentésig -- még a német infláció is kedvezően kezdett alakulni --, de az M3 monetáris aggregátum növekedése elbizonytalanította az ECB-t. A jelen állás szerint a szakértők arra számítanak, hogy még az idén bekövetkezik a monetáris lazítás. Annak időpontjáról azonban megoszlanak a vélemények, ami főként az ECB nem túl kiismerhető viselkedésével magyarázható.
A csatorna másik oldalán ellenben résen van a jegybank. A Bank of England (BoE) tegnap váratlanul 25 bázisponttal csökkentette irányadó kamatait. A BoE által a bankoknak nyújtott repokamatláb 5 százalékra csökkent, ami megegyezik a 24 éves minimummal.
Az angol központi bank elsődleges célja a kamatvágással a gazdaság élénkítése. Az elmúlt öt hónapban az ipari termelés folyamatosan csökkent, a gazdaság pedig erőteljes mértékben lassul. A második negyedéves GDP-növekedési adat várhatóan megegyezik majd az 1998-as utolsó háromhavival.
Az ECB-vel ellentétben a BoE egyelőre nem az infláció miatt aggódik. A fogyasztói árindex júniusi növekedése 2,4 százalék volt, ami még a 2,5 százalékos toleranciaplafon alatt van.