Három forint híján érintette tegnap 1997 végi, 730 forintos kibocsátási árát a Matáv árfolyama, de a 750 forintos záróár is három és fél éves mélypontnak számít. Az áresést a piacon több okkal magyarázzák: az általános nemzetközi hangulat mellett a Matáv anyavállalata, a Deutsche Telekom (DT) is éppen tegnap esett két és fél éves mélypontra, a két cég részvényeinek mozgása között pedig kimagasló a korreláció. Több bróker szerint a kedden megjelenő negyedéves eredménnyel szembeni bizalmatlanság a fő ok, vannak azonban, akik szerint a Westel-opció vált mára túlságosan drágává.
Mint ismert, a Westel 49 százalékáért a Matávnak 885 millió dollárt kell fizetnie fő tulajdonosának, a DT-nek, az opció pedig szeptember végén jár le. A Telenor Pannon-vásárlásának értéke azt mutatja, hogy a Matáv Westel-opciója nagyjából reálisan van árazva -- véli Bónis Miklós, az IE-New York Broker elemzője. Az üzlet korábban kifejezetten olcsónak tűnt, ám a mobil-előfizetők értékének utóbbi időben tapasztalt csökkenése miatt mára nem látszik alulárazottnak.
A KPN számára feltétlenül szükséges volt eladni a Pannon-részesedést, vagyis a kialkudott ár feltehetőleg valamivel a reális alatt maradt. Ebből az következik, hogy a Pannon- ügylet alapján számolt 780 millió dollárt érő 49 százalékos Westel-csomag a valóságban ennél mindenképpen értékesebb -- állítja Miro József, a Cashline elemzője. Eszerint nem lehet azt állítani, hogy drágává vált volna az opció a Matávnak. Az elemző szerint a Matáv szeptember végéig valószínűleg nem hívja le a teljes opciót, hiszen ebben az esetben elveszítené a Westel 2003-ig szóló adókedvezményét. Az elemző szerint legkedvezőbb forgatókönyv szerint tehát a Deutsche Telekom kezében egy 30 százalék körüli pakett marad majd, a Matáv 19 százalékot hív le.
Korábban Straub Elek, a Matáv elnök-vezérigazgatója is elismerte lehetőségként a 19 százalék lehívását, kérdés azonban, hogy mit szól mindehhez a DT. Információink szerint a két társaság folyamatosan tárgyal az ügyről, döntés viszont csak szeptemberben lesz. Annyi bizonyos, hogy a DT és leányvállalata között ez ügyben érdekellentét van, s kérdés, hogy a krónikusan eladósodott német cég mennyire veszi figyelembe a cégcsoportban kis pontnak számító leánya érdekeit. Azt sem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy ha a Matáv szeptemberben valóban "csak" 19 százalékot hív le, szinte biztosra vehető, hogy a DT az ideihez hasonlóan jelentős osztalékot vesz ki jövőre is a Westelből.
Az elemzők szerint mindettől függetlenül irreálisan alacsony ma a Matáv árfolyama. A piacnyitás és az opció költségei miatt a társaság eredménye a következő 2-3 évben jelentősen nem emelkedik, azonban ezt a stagnálást a piac már beárazta -- véli Bónis. Miro József szerint a következő években is a jelenlegi 70 milliárd forint körüli szinten alakul majd a Matáv profitja. Miro szerint a papír 10,5-ös P/E értéke alapján az 1200 forint körüli ár sem lenne irreális.