A Nafta Polska tegnap megküldte a kiválasztott társaságok részére a 17,58 százalékos PKN-részvénycsomag megvételének ajánlati felhívását -- jelentették be Varsóban. A meghívásos pályázat keretében a Molon és az OMV-n kívül még néhány olajipari vállalatot megkeresnek, azt azonban Varsóban nem árulták el, hogy pontosan hány társaságról van szó.
A korábbi híreknek megfelelően bizonyossá vált, hogy a pályázóknak el kell fogadniuk a PKN és a cégük közti kereszttulajdonlást, azaz csak "jelentős részesedést biztosító" saját részvénymennyiség felajánlásával lehet megszerezni a PKN-csomagot. A pályázóknak ismertetniük kell a PKN-nel való szövetségről szóló elképzelésüket is.
A hivatalos bejelentést megelőzően a Rzeczpospolita című napilap már azt is közölte, hogy a Mol és az OMV számára kéthetes határidőt adtak a pályázat beadására, mivel a kormány szeptember 15-ét szabta meg a Nafta Polska számára az ügylet lezárására.
A kereszttulajdonlási követelmény hivatalossá válása azt is jelenti, hogy a Mol mostantól valószínűleg egyeztetni kénytelen a magyar kormánnyal. Noha a Mol mindeddig nem nyilatkozott úgy, hogy a részvénycserés megoldás esetén is érdeklődik a PKN-csomag iránt -- a hivatalos álláspont szerint egyedül terjeszkednének Lengyelországban, és szó sincs egyesülési tervekről --, ha versenyben akar maradni a lengyel piacért vívott harcban, lényegében nincs más választása.
A gdanski finomító eladása egy szintén tegnapi hír szerint a finiséhez érkezett, a Rotch Energy várhatóan napokon belül megegyezik a Nafta Polskával az adásvétel feltételeiről. Az eddig is minimális gdanski esély végleges eltűnésével a PKN-csomag vagy inkább -szövetség még értékesebbé válhat a Mol számára.
A részvénycseréhez viszont szükség van a jelenleg az ÁPV Rt.-nél levő 25 százalékos részvénycsomagra. A gázügyben a Molnak százmilliárdos nagyságrendű kárt okozó kormány már többször jelezte, hogy támogatja az olajtársaság terjeszkedési törekvéseit, így most az a kérdés, hogy ehhez milyen mértékben hajlandó hozzájárulni.