Lengyel lapértesülések szerint a BorsodChem kiszállt a lengyel ZA Tarnow vegyipari cég megszerzéséért folyó versenyből. A varsói kincstárügyi minisztérium ugyanis egyben kívánta értékesíteni az egész vállalatot, és a teljes cég modernizálását várta volna el az új tulajdonostól, a BC azonban csak a PVC-üzletág megvásárlása iránt mutatott érdeklődést.
Kovács F. László vezérigazgató a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette: arra kérték Varsót, hogy üzletáganként értékesítsék a lengyel céget, mivel a BorsodChem elsősorban a PVC-termelés iránt érdeklődött. A lengyelek egy befektetői konzorcium részeseként látták volna szívesen a magyar vállalatot, a BC azonban ebben a megoldásban nem volt érdekelt -- tette hozzá.
A BC eredetileg egy 10 százalékos részvénycsomagra nyújtott be ajánlatot, ezzel biztosította ugyanis magának azt a lehetőséget, hogy tüzetesebben átvizsgálhassa a lengyel céget. A magyar cég mellett állítólag ajánlatot nyújtott be az olasz Aquafil, a brazil Comexport (melyek konzorciumot alkotnának), valamint a német Petro Carbo Chem.
Varsóban korábban azt közölték, hogy a kincstár a ZA Tarnow részvényeinek legfeljebb 80 százalékát kínálja fel a befektetőknek, s szeptember-október táján le lehet zárni a tranzakciót. A cég értékesítésével már előzőleg is próbálkoztak, de akkor az egyetlen beérkező ajánlat értékét túl alacsonynak találták.
A mintegy 3700 főt foglalkoztató ZA Tarnow a tavalyi évet 1,1 milliárd zloty árbevétel mellett 17 millió zloty nyereséggel zárta. A társaság elsősorban klórszármazékokat gyárt, 2003 elejére a tervek szerint évi 100 ezer tonnás PVC-gyártó kapacitással bír majd. Mint ismert, a BorsodChem Közép-Európa legnagyobb PVC-gyártójának számít, a termelőkapacitás tavaly emelkedett évi 320 ezer tonnára.
Lengyel sajtóhírek szerint a BorsodChem továbbra is érdeklődik lengyelországi befektetések iránt, s nem tett le teljesen a ZA Tarnowról sem, mivel a lengyel PVC-piac a magyar cég egyik fő stratégiai célpontja.