A szarkasztikus megfigyelők szerint a "jobb későn, mint soha" elv tipikus példájaként hat távközlési céget minősített le a Merrill Lynch tegnap. A két nagy, a Deutsche Telekom és a France Telecom két fokozatot bukott: accumulate (felhalmozás) minősítését cserélte reduce-ra (csökkentés) a Merrill. A lefokozást a már hosszú hónapok óta ismert problémákkal, a csökkenő marginokkal és a nagyra nőtt adósságállománnyal magyarázták. A kisebb cégek sem úszták meg, a dán telefontársaság, a svájci Swisscom és a holland--amerikai KPNQuest besorolása szintén reduce lett a korábbi neutral helyett. A Telenor pedig accumulate helyett már csak neutral ajánlással bír. A Merrill szakemberei ugyanakkor megerősítették vételi ajánlásukat a British Telecomra, és felhalmozásra javították a Telekom Austria besorolását.
A leminősítésre a Deutsche Telekom öt százalékot esett, újabb mélypontra. Ez persze elég volt a Matávnak is ahhoz, hogy kövesse anyavállalatát és 1997-es kibocsátási ára alá essen.
A költségtakarékosság jegyében járt el a France Telecom, mely a legnagyobb kelet-európai telekommunikációs cég, a lengyel TPSA 35 százalékos tulajdonosa. A francia cégnek opciója volt további 10 százaléknyi részvényre is, ez azonban annyira drága lett volna, hogy inkább hagyták kifutni. Egy éve ugyanis még 38 zlotyt adtak a papírokért, melyekkel most 14-en kereskednek. A lejárat után nem sokkal viszont a franciák bejelentették, hogy ajánlatot tesznek további részvényekre, elemzők szerint 20--25 zlotyi közötti áron. A szakemberek szerint ez meglehetősen rossz hír a kisrészvényeseknek, akik kezében 35 százaléknyi papír van. A France Telecom-üzlet ugyanis megnyitná az utat egy újabb kibocsátás előtt, mely nagy mennyiségű papírt szabadítana rá egy olyan piacra, melyre senki sem kíváncsi. Ez pedig nyilván nem tenne jót az árnak -- állítják az elemzők.