Az OPEC újabb kínálatkorlátozó határozata eddig nem befolyásolta különösebben a nyersolajárakat. A piacokat igazán még a három "olajpolitika-csináló" ország (Szaúd-Arábia, Venezuela és Mexikó) olajminisztereinek szolidaritási felhívása sem hozta izgalomba. A független olajtermelők közül ugyanis eddig csak Mexikó jelezte, hogy szeptembertől némileg vissszafogja kínálatát.
Ráadásul az OPEC júliusi átlagos napi össztermelése 1,3 millió barrellel, azaz 5 százalékkal emelkedett. E többlet oroszlánrészét -- a kvótaszabályzás alól mentesült -- Irak adta, miután a hó elején újraindította nyersolajexportját. Ám a kvótával bíró tíz tag közül is heten -- köztük Szaúd-Arábia -- növelték termelésüket. Így a kvótatúllépés nagysága 700 ezer barrel fölé nőtt.
A jelentés mindenképp besszhatású, még ha egyes becslések szerint Irak termelőkapacitásai, kellő karbantartások híján, már az idén erősen szűkülhetnek, és ezzel a kirkuki olajmező termelése is több mint harmadával eshet.
Ám rövid távon a tőzsdei árakra nézve ennél jóval lényegesebb lehet, miként alakul az USA piaca. A helyi kereskedelmi készletek nem várt mértékű csökkenése a múlt héten már rövid ideig felhajtotta az árakat, csakúgy, mint a mexikói-öbölbeli kitermelést és kikötői rakodást veszélyeztető hurrikán közelsége.
Az USA ipari termelésének hónapok óta tartó hanyatlása ugyanakkor részben visszafoghatja az olajkeresletet, de még inkább a színesfémekét, főként a legáltalánosabban használt rézét.
A fémeknek jelenleg amúgy is holtidényük van, ahogyan a kávénak is, amelynek piacát ráadásul az erős túlkínálat is nyomja. A nyerskávé árai a múlt héten újabb mélységeket "hódítottak" meg. Londonban (a hazai termelésben kitüntetett szerepet játszó) robusta kávé tonnánkénti ára pénteken 479 dollárra -- 36 éve nem tapasztalt alacsony szintre -- esett, főleg a felduzzadt vietnami kínálat nyomán. A besszhangulatot eddig az sem rontotta, hogy néhány latin-amerikai termelő el akarja pusztítani a gyengébb minőségű készletét.
A globális termelési hiányról szóló előrejelzések ellenére folytatódhat a cukorárak csökkenése is. A legnagyobb exportőr, Brazília növeli kínálatát, míg az egyik fő vevő, Kína várhatóan visszafogja az importját.