Becslések szerint a Budapesti Árutőzsde devizaszekciójának első három helyezettje adja a tőzsde összforgalmának mintegy 50-60, az első tíz pedig a 80 százalékát. Az első féléves forgalmi adatok szerint a pénzügyi szekció legnagyobb szereplője az OTP Értékpapír Rt. volt, a dobogóra fért még az MKB és a Swap. A Budapesti Értéktőzsdével ellentétben a BÁT nem tesz közzé rendszeresen statisztikákat a brókercégek által elért forgalomról, így a legnagyobb társaságok részesedését leginkább csak százalékosan lehet meghatározni.
Az első hat hónap összesítése szerint az OTP a teljes forgalom mintegy 20-22 százalékát tudhatja magáénak, amivel a cég minden rangsor alapján az első. Ez egyértelműen az aktív devizapiacnak köszönhető, hiszen a társaság forgalma a gabonaszekcióban csak a nyolcadik helyhez volt elég.
Vásárhelyi Nagy Antal, a társaság határidős üzletágának vezetője elmondta: a mögöttük álló bank miatt az ügyfelek megbízhatónak tartják a brókercéget, ami feltétlenül előnyt jelent a kisebb társaságokkal szemben. A cég megbízóinak többsége spekuláns, bár az utóbbi hónapok során emelkedett a fedezeti ügyleteket kötők száma is. A hedge-elők aránya azonban továbbra is eltörpül a játékosoké mellett.
Hasonló a helyzet a devizapiaci második helyezett MKB-nál is, ez a cég a BÁT összforgalmának 18-20 százalékát érte el -- mondta el lapunknak Ferencz Zsolt, a brókercég egyik határidős szakembere. A társaság az első fél év során a két tőzsde devizapiacán összesen 400-450 millió euró értékű üzletet kötött, a megbízások javát náluk is spekulánsok adták.
Ferencz szerint többségük jól nyúlt bele a sávszélesítést követő forinterősödésbe, bár köztük is sokan vannak olyanok, akik a volatilis piacok helyett illikvid termékekkel próbáltak játszani. A sávszélesítés pluszforgalmat hozott a cégnek, de az exportban értintett társaságok -- a spekulánsokkal ellentétben -- nem használták ki a fedezeti ügyletekben rejlő lehetőségeket.
Mintegy 18-20 százalékosra teszi a Swap részesedését a piacon Kobulniczky Tamás, a cég ügyvezető igazgatója. A két bankkal ellentétben a Swap mindkét nagy szekcióban igen aktív, devizában és gabonában egyaránt a harmadik helyre futottak be. Kobulniczky tapasztalatai megegyeznek a másik két társaságéval: a devizapiacokon főként a spekulánsok aktívak, megbízóik többsége magánbefektető.
A Swapnál kötött fedezeti ügyletek többségére mezőgazdasági exportőrök adnak megbízást, ők már a korábbi évek során beletanultak a kockázatkezelésbe. A devizaárfolyam-kockázatok csökkentésére irányuló ügyletekből viszont egyelőre a Swapnál sincsen túl sok.