Ezúttal is a gázüzletág vártnál nagyobb vesztesége okozott negatív meglepetést a Mol gyorsjelentésében, ugyanakkor több elemző elégedetlen a nem szabályozott üzletek EBITDA-jával is.
A kutatás-termelés divízió üzleti nyeresége a tavalyi év hasonló időszakához képest 17 százalékkal csökkent, azonban a tavalyi második negyedévben értékesített kutatási projektek egyszeri bevételnövelő hatását kiszűrve 7 százalékos bővülés lett volna az eredmény. A szegmens üzemi nyeresége az előző negyedévhez képest viszont csak minimális mértékben nőtt.
A feldolgozás-kereskedelem üzletág a várakozások felett szerepelt, 19,3 milliárdos üzemi eredménye 3 milliárd forinttal haladja meg az első negyedét. Az első negyedévi gyengébb finomítói árrés áprilistól már nőtt, de a tavalyi szintet nem tudta elérni -- az előző év második negyedéhez viszonyítva az üzemi eredmény 26 százalékot csökkent.
A kiskereskedelmi és boltitermék-eladások továbbra is kedvezően alakultak. A gázolajok iránti stagnáló kereslet ellenére a Mol az idén 8 százalékkal növelte eladásait a nagyfogyasztók részére, a benzin iránti növekvő érdeklődés ellenére viszont kismértékben csökkentek az eladások.
A gázüzletág vesztesége a második negyedévben jelentősen megugrott, elérte a 43 milliárd forintot. A második negyedévben a Mol az előző negyed 2,3 milliárd köbméterével szemben csak 38 millió köbméternyi, korábban eladási értékre leírt gázt adott el a tárolókból, ellenben 0,8 milliárd köbmétert tároltak be és értékeltek le 12,7 milliárd forinttal. Az első negyedben tapasztalt csökkenés helyett ismét nőtt a gáz iránti érdeklődés: a Mol 16,7 százalékkal többet adott el fő veszteségforrásából.
A Mol-csoport árbevétele az előző negyedévhez képest kissé csökkent ugyan, de a tavalyival összevetve 16 százalékkal nőtt. Üzemi szinten az első fél év 11 milliárdos veszteséget hozott, a forinterősödésen viszont 16 milliárd forintot nyert a társaság a második negyedben.
A TVK az 1,2 milliárdos profit mellett 600 milliós árfolyamnyereséget hozott a Molnak, a Slovnaft pedig 5,3 milliárd forinttal járult hozzá a negyedéves szinten elért 6,8 milliárdos eredményhez. Ez csak csökkenteni tudta az első három hónap veszteségét, ami féléves szinten 4,7 milliárd forint lett.
A társaság szerint a gázüzlet vesztesége éves szinten meghaladja a 120 milliárd forintot, ezzel az egész cégcsoport gazdálkodása veszteséges lesz. A gázüzletág eladásáról szóló tárgyalások megkezdődtek, konkrét fejleményeket az év végére ígér Hernádi Zsolt, a Mol elnöke. A cég sajtótájékoztatóján közölték: a gázüzletág sorsának rendezése során a kormányt ugyanolyan vevőként kezelik, mint bármely külföldi társaságot, amely jelezte érdeklődését.