Az Axa Colonia, a Generali-Providencia (G-P) és a Union is piacra lép az Einstein abszolút elnevezésű, privát ügyfeleknek szánt unit linked biztosítási eszközalappal. Az értékesítést minden esetben a nemrég biztosítási brókerből többes ügynökké alakult MBI végzi -- közölték a cégek tájékoztatóján.
A befektetési alapok jegyeit összegyűjtő alapot (azaz esernyőalapot) az osztrák Invesco Bank AG, a világ egyik vezető alapkezelője fejlesztette ki az MBI-nek (ők a kibocsátók). A portfólióban 15-20 vezető amerikai és európai részvény- és nyugdíjalap-kezelő (Merill Lynch US Basic, Fleming FF America, Templeton European stb.) papírjai találhatók.
Az Einsteinnél a részvényarány legfeljebb 50, a kötvények súlya is legfeljebb 50 százalék. Az összeállításhoz 3000 alapkezelő teljesítményét vizsgálták meg. Az esernyőalap nemzetközi hozama az idén szeptemberig közel azonos volt az MSCI Worlddel, a világ vezető részvényeinek indexével.
A 3 magyar biztosító 2002-ig együtt közel 10 ezer szerződést kíván értékesíteni az egyenként "saját képére" formált alapból.
A folyamatos díjú termékkel októbertől induló Unionnál nincs eladási és vételi árfolyamkülönbség. Az életbiztosítási oldalra is hangsúlyt fektető G-P rendszeres díjú módozatánál az ügyfél halála, balesete és betegsége esetén is részben magára vállalja a díjfizetést a biztosító. Az Axa Colonia egyszeri díjas változatot kínál. Az MBI más biztosítókkal egyelőre nem lép kapcsolatba.
Az Einstein itthon még nem befektetési esernyőalapként működik (erre csak 2002-től adhat módot jogszabály), hanem a három biztosító közbülső cég útján vásárol jegyeket az Invescótól.