Az utóbbi napok tőkepiaci ármozgásai arra utalnak, hogy az amerikai részvénypiacról kivont tőke egy jelentős részét az európai tőzsdéken fektetik be. A főbb amerikai indexek az elmúlt két napban folyamatosan süllyedtek, miközben az európai részvényárak átlagosan 3-4 százalékkal magasabbra kerültek.
A jegyzések mozgásának iránya a következő napokban is ellentétes maradhat, mivel több elemző az európai részvények súlyának emelését javasolja a befektetőknek. A Lehman Brothers tegnap az eddigi 22-ről 30 százalékra emelte modellportfóliójában az európai papírok részarányát. A Salomon Smith Barney már napokkal korábban azt ajánlotta, hogy az eddig alulsúlyozásra javasolt európai részvények arányát közelítsék a semlegeshez.
A Merrill Lynch globális befektetési stratégiával foglalkozó szakértői szintén jelezték, hogy küszöbönáll egy jelentős váltás a földrajzi és szektorális preferenciákban. A befektetési banknál egyelőre csak annyit tanácsoltak az ügyfeleknek, hogy a defenzív -- a gazdasági növekedés visszaesésének kevésbé kitett -- részvényekre összpontosítsanak.
Úgy tűnik, a portfóliótőke két és fél éve tartó, szinte folyamatos egyirányú áramlása megáll, sőt meg is fordulhat. Egyre több nagy nemzetközi befektetési alap kezdi a kontinentális európai részvényeket és állampapírokat előnyben részesíteni. Könnyen előfordulhat, hogy míg korábban minden hónapban nettó tőkekiáramlást regisztráltak Európában (többnyire az amerikai piacok irányába ment a pénz), most ez megfordul, és az Atlanti-óceán másik oldaláról érkezik majd friss tőke.
Korábbi kimutatások szerint már 2000-ben megfigyelhető volt egy ilyen irányú trend a kötvénypiacokon. Akkor azonban a részvénybefektetések óriási volumenének köszönhetően még Amerika oldalára billent a mérleg, amit a dollár árfolyamában is nyomon lehetett követni.
Elemzők szerint tömeges átcsoportosításra egyelőre még nem kell számítani, de a folyamat tartósnak ígérkezik, s ez a dollár gyengülését eredményezheti. A többség úgy véli, hogy ennek köszönhetően az euró árfolyama decemberre meghaladhatja a 95 centes szintet.
Az európai részvénypiaccal kapcsolatban azonban korántsem egyöntetű az optimizmus. A Morgan Stanley Dean Witter (MSDW) tegnap tette közzé legfrissebb előrejelzését, miszerint az öreg kontinens vállalatainak nyeresége az idén átlagosan 10 százalékkal lesz alacsonyabb a tavalyinál, holott korábban csak 2 százalékos visszaesésre számítottak. Jövőre pedig 6 százalékos profitcsökkenést várnak, szemben az eredetileg előre jelzett ugyanekkora növekedéssel.
Az MSDW szerint az amerikai befektetőknek nem érdemes más régiókba menekíteni tőkéjüket, mivel sehol sem jobbak a makrogazdasági kilátások. Az Egyesült Államokban és Európában is csak a jövő év második negyedében várnak élénkülést, ami a vállalati nyereségek növekedésében a negyedik negyedévben mutatkozhat.