Az átállással egy teljes körű éves audit könyvvizsgálói költségét, valamint nagyjából 15 pénzügyi-számviteli területen dolgozó munkatárs kétheti megfeszített munkáját spórolja meg a magyar gyógyszercég -- nyilatkozta Marosffy László. A társaság vezérigazgató-helyettese szerint ugyanis a francia tulajdonosok megjelenése óta az Egis eddig szeptember 30-ával és december 31-ével is teljes körű mérleget készített.
Az átállás miatt az Egis szeptember 30-ával kilenc hónapos üzleti évvel fog elszámolni az illetékes hatóságok felé, vagyis ezen időszak teljesítménye alapján készíti majd a várhatóan január végén, február elején tartandó közgyűlés elé elfogadásra beterjesztendő mérlegét, illetve adóbevallását.
A vezérigazgató-helyettes szerint sem a Budapesti Értéktőzsde, sem a PSZÁF nem írt elő számukra semmiféle többletjelentési kötelezettséget. Ennek ellenére az adatok jobb összehasonlíthatósága érdekében az elemzők számára tört éves, 12 hónapos bázisszámokat tartalmazó anyagot készítenek majd, amely megkönnyíti a folyamatok értékelését. Mivel a francia cég eddig is elfogadta a magyar gyár ütemtervét, így az Egis az eddig megszokott időpontban fogja publikálni gazdálkodási adatait.
Az üzleti év szeptemberi zárása azt is jelenti, hogy az Egisnek az idén le kell mondania a gyógyszeriparban az egyik legnagyobb forgalmat generáló negyedik negyedév jótékony hatásairól, igaz, a következő üzleti év így igen jó negyedéves számokkal kezdődhet. Marosffy László szerint a gyári naptár átalakulása kezdetben mindenki számára furcsa lesz, hiszen az eddig megszokottól ellentétben nem az év végén lesz a legnagyobb mozgás az Egis háza táján, hanem az eddig a legcsendesebbnek tekintett nyár végi, kora őszi időszakban..