Várhatóan egy kereskedelmi bank vagy bankkonzorcium nyújt kölcsönkeretet a Diákhitel Központ (DHK) Rt.-nek az első 4-5 hónapban. A DHK-tulajdonos Postabank (Pb) -- melyet tegnap felminősített a Moody''s hitelminősítő -- legföljebb az utóbbi tagjaként száll be a finanszírozásba -- nyilatkozta Fábián Tamás, a DHK finanszírozási igazgatója a Világgazdaságnak.
A megállapodásról szóló döntés napokon belül megszülethet. A hitelkeret rugalmas lesz, azaz csak annyit kell felvenni belőle, amennyi a kölcsönért ténylegesen folyamodó diákok finanszírozásához elegendő.
Információnk szerint e szerződésnek köszönhetően a kormánynak nem kell három hónapra szóló átmeneti garanciát vállalnia a DHK hitelezői felé, így ez lekerült a napirendről.
Novemberben a zárszámadási törvény módosításával a kormány forrásoldali készfizető kezességet vállal majd a diákkölcsön rendszerére.
Úgy tudjuk, az erről szóló, már elkészült tervezetben korábban szerepelt felső limit a kezességvállalásra, de ezt kivették a javaslatból (lapunk számításai szerint a "plafon" 30 milliárd forint lehetett volna, ha minden diák a maximális havi hitelösszeget veszi fel teljes tanulmányi idejére).
A DHK az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) bevonásával várhatóan 2002 januárjában nyilvános kötvénykibocsátással von be további forrást. Az értékpapír révén lehet kiváltani majd a korábbi hitelkeretet is -- mondta el Fábián.
A központ optimista forgatókönyve szerint év végéig 150 ezer diák igényel majd hitelt (az összesen 300 ezer érintett közül). Ezek alapján jövő év elején 15-20 milliárd forint névértékű, várhatóan változó kamatozású kötvény kibocsátására lehet számítani. Ezek futamideje valószínűleg négy- vagy hatéves lesz (olyan periódusokat keresnek, amely ma ritkák a piacon, ugyanakkor illeszkednek az ÁKK kibocsátási naptárához is).
Fábián szerint -- az állami jelzálogbank stratégiájához hasonlóan -- csak fokozatosan, vevőkörük kiépülésével lehet majd növelni a futamidőket. A még "felfutó" diákhitelrendszerben a kihelyezések és a forrásbevonás periódusai még nem mutatnak szoros kapcsolatot.
Időközben a Magyar Bankszövetség után (VG, szept. 3.) további szakértők is a hitelezés rendszere körüli anomáliákra hívják fel a figyelmet. Így arra, hogy a maximum 9,5 százalékos kamat ma egyetlen jogszabályban (kormányrendelet, határozat) sem szerepel leírva, mindössze a hiteligénylő lapokon szerepel nyomtatásban.
Ha a DHK-nak nem sikerül olcsón forrást szerezni, óvatos számítások szerint a költségvetés 4-5 év alatt akár 50 milliárd forint kiadásra is kényszerülhet a rendszer "megtámogatására" -- mutatott rá egy szakértő.
A Pb kizárólagos hitelfolyósító szerepe versenyjogi gondokat is felvet. A diákhitelről szóló jogszabály szerint a kölcsön alanyi jogon jár, a hallgatókkal megkötendő szerződések szerint viszont csak azoknak, akik Pb-számlát nyitnak. Adatvédelmi szempontból aggályos az is, hogy a Pb a DHK révén idővel az összes, hitelt felvett diplomás adatairól, fizetési szokásairól, élethelyzetéről szóló több évtizedes kimutatással rendelkezni fog.