A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa mai hatállyal 25 bázisponttal csökkentette irányadó alapkamatát. A ezáltal 11 százalékról 10,75-ra csökkent, míg az overnight aktív repó 12,75 százalékra mérséklődött.
A jegybank a pénzpiacokon az utóbbi hetekben bekövetkezett változásokkal, valamint a hazai gazdasági környezet javulásával indokolta a monetáris szigor enyhítését. A kedvező inflációs adat és a dezinflációs folyamat fenntarthatósága lehetővé tette a kamatok csökkentését. Emellett a nemzetközi folyamatok is kedvezően alakulnak az MNB szempontjából.
Amennyiben az euró nem gyengül jelentősebb mértékben a dollár ellenében, és az olajár a mostani alacsony szinten marad, a központi bank még az idén tovább mérsékelheti irányadó kamatát.
A piacot egyáltalán nem érte váratlanul a jegybank lépése. Járai Zsigmond MNB-elnök legutóbbi interjújában utalt arra, hogy a nemzetközi pénz- és értékpapír-piaci helyzet javulása az elsődleges feltétele a hazai kamatcsökkentésnek. Az utóbbi időben pedig konszolidálódott a nemzetközi piaci helyzet, így a piac szinte biztosra vette a mai lépést.
Emellett pedig a forint gyengesége sem adott lehetőséget korábban a monetáris enyhítésre, az alacsony forintárfolyam ugyanis veszélyeztette volna a központi bank inflációs célját. Mint ismeretes, az MNB legutolsó nyilatkozata szerint 2001 végére 7,7, 2002 végére pedig 4,5 százalékos (eredetileg 7 +/--1, illetve 4,5 +/--1 százalék volt a cél) inflációt vár.
Néhány elemző még kevesellte is a kamatcsökkentés mértékét, mondván: a 25 bázispont kevés ahhoz, hogy érezhető lökést adjon a gazdaságnak. A negyed százalékpontból pedig azt a következtetést vonták le, hogy az MNB szerint még nem elég erős a forint egy fél százalékpontos csökkentéshez.
A hazai állampapírpiacon és a bankközi devizapiacon már a monetáris tanács ülése előtt is erősödtek az árfolyamok. A kamatvágás bejelentése nem váltott ki újabb keresletélénkülést. A hozamgörbe rövid oldalán egy enyhe korrekció érezhető volt ugyan, de a hosszú oldalon nem hatottak az alacsonyabb kamatok. A forint napközben átlépte a 9 százalékos szintet is a sávközéptől számítva, de végül 8,98 százalékon állt záráskor.