A jelenleg 41,34 százalékos részesedéssel bíró Arago Befektetési Holding Rt. tegnap nyilvános vételi ajánlatot tett a Pick Rt. összes többi részvényére 3770 forintos árfolyamon. A felkínált összeg 13,3 milliárd forintra értékeli az élelmiszer-ipari céget, s 14 százalékkal haladja meg a törvény által minimumként megszabott 180 napos forgalommal súlyozott tőzsdei átlagárat. A vételár fedezete a Raiffeisen Bank által biztosított 7,8 milliárd forintos bankgarancia.
A bejelentés hatására közel 30 százalékkal ugrott meg a Pick jegyzése a Budapesti Értéktőzsdén, amit az tett lehetővé, hogy a BÉT előzőleg 30 százalékra bővítette a részvény árfolyamának egy napon belüli maximális elmozdulására megszabott limitet. A szalámipapír 3540 forinton zárta a kereskedést.
A részvényesek két nappal azt követően kezdhetik felajánlani részvényeiket az Aragónak, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jóváhagyja az ajánlatot, s erről közzététel is megjelenik. Az ajánlat csak akkor lesz érvényes, ha a Gazdasági Versenyhivatal is áldását adja az ügyre, valamint nem érkezik ellenajánlat.
A piacon valószínűnek tartják, hogy az Arago később jelentős árfolyamnyereség mellett továbbadja részvényeit egy szakmai befektetőnek. A felajánlott árfolyam még mindig több mint 50 százalékkal alacsonyabb a Pick egy évvel korábbi jegyzésénél, s még a legóvatosabb elemzők is minimum 7 ezer forintra teszik a Pick-részvények valós értékét.
Az Arago későbbi kiszállására utalhat az is, hogy a portfóliócég közölte: nem áll el az ajánlattól akkor sem, ha csak a részvények egy részéhez jut hozzá. A társaság igazgatóságának egyébként még van felhatalmazása egy további 6,5 százalékos zártkörű tőkeemelésre, amit szintén az Arago jegyezhetne le.
Tény, az utóbbi hónapokban meglehetősen rosszul alakult a Pick gazdálkodása. A társaság mindössze 183 millió forintos nyereséggel zárta az első fél évet, ami 90 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A cég vezetése annyit jelzett előre, hogy a korábban megszokott jövedelmezőségi szint 2003-ra állhat vissza.