Mélyponton a Rába, de már látszik a fény az alagút végén. A győri társaság az idei harmadik negyedévben az előző két negyed teljesítményét is alulmúlta árbevételi szempontból, mindössze 11,5 milliárd forintot realizált a társaság az értékesítésből. Az adózott eredmény tekintetében azonban a várakozások felett teljesítettek, a 420 millió forintos konszenzussal szemben 528 milliós nettó nyereségről számoltak be.
Az első három negyedév árbevétele 40,8 milliárd forint volt, ami 12 százalékkal elmarad az előző év azonos időszakától.
Steiner László, a társaság vezérigazgatója a gyorsjelentést értékelő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a kedvezőtlen nemzetközi gazdasági helyzetet a Rába sem tudja kikerülni. Az amúgy is pesszimista piaci hangulatot a szeptember 11-i merényletek tovább rontották és az amerikai kilátások nem sokat javultak.
A negyedév során néhány kisebb meglepetés is érte a céget. A Suzuki bejelentette, hogy 2003-tól új modellt vezet be. Ezáltal csökkentek a Suzukitól érkező megrendelések, amelyek az alkatrészüzleten érezhetők is. Jó hír azonban, hogy a Rába az új modellhez is beszállító lesz.
A gyenge árbevétel ellenére jó néhány biztató trend indult meg a társaság üzletmenetében. Fontos, hogy az alkatrészüzlet az év eleji veszteséggel szemben a harmadik negyedévben már üzemi nyereséget termelt.
A költségek terén szintén jelentős eredményeket ért el a cég. Az értékesítés közvetlen költségei a vártnak megfelelően csökkentek, ami nagymértékben javította a Rába hatékonyságát. Emellett a járműüzletben is egyre jobban érvényesülnek a buszösszeszerelés leállításának hatásai.
A negyedik negyedévben 15,4 milliárdos árbevétel mellett 535 millió forintos adózott eredményt tervez a vállalat. Ezek a számok nagy valószínűséggel teljesíthetők lesznek, hiszen a rendelésállomány már kézben van.
A DaimlerChryslerrel létrehozandó közös vállalkozással kapcsolatban csak annyit árultak el, hogy az abból származó árbevétel jelentős hányadát teszi majd ki a 2005-re prognosztizált 150 milliárd forintos értékesítésnek. A szerződéssel kapcsolatos konkrétumokat még az idén nyilvánosságra szeretné hozni a Rába.