A BISZ Rt.-nek jelenleg 420 adatszolgáltató partnere van -- mondta lapunknak Rácz Lajos ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a cég csak adatkezelő funkciókat lát el, nincs tudomása arról, hogy a pénzintézetek milyen üzleti stratégiával működnek. Az adatfeltöltések ellenőrzése kizárólag a PSZÁF hatáskörébe tartozik.
A BISZ teljes listás vállalkozói adatbázisánál jelenleg 172 ezer darab szerződésről lehet képet kapni. Az ősz folyamán gyakorlatilag teljessé vált a szolgáltató lakossági "feketelistája" is, ami ma csaknem 70 ezer információt tartalmaz. Az 1998-tól kezdődően feltöltődő bázis azon privát ügyfelek adatait tartalmazza, akik 90 napon túli, a minimálbért meghaladó összegű tartozást halmoznak fel egy pénzügyi szolgáltatóval szemben.
Az elmúlt hónapokban a korábbi szám négyszeresére -- havi 40 ezer darabra -- nőtt a "feketelistás" lekérdezések száma -- közölte Rácz. Ez a banki hitelportfóliók megugrása mellett a pénzintézetek eddiginél aprólékosabb kölcsönbírálati eljárásainak köszönhető.
A privát adatlistáról kérdezők -- a havi kérdések számától függően -- 170--500 forintért kapnak meg egy választ (ami az is lehet, hogy az adott ügyfél nem szerepel a nyilvántartásban). A cégekről érdeklődők egy válaszban 1--10 hitelszerződést kaphatnak kézhez, ezek díja így 135--1350 forint lehet.
Egy -- 2001. januári -- törvénymódosítás nyomán 2002-ben 3 új adatcsoporttal bővül a BISZ nyilvántartása. A vállalati oldalon külön gyűjtik majd a helyben működő POS-terminállal visszaélő kereskedők, a fedezethiány miatt folyószámlájukkal "sorban állást" generáló cégek adatait. A lakossági ágnál a bankkártyával visszaélők adatait sorjázzák majd külön a jövőben.