A PSZÁF Stanga Gyula, a Synergon Rt. kereskedelmi vezérigazgató-helyettesének részvénytranzakcióit vizsgálva megállapította, hogy a jogszabályok értelmében bennfentesnek minősülő személy 2000. november 22-én adott megbízást 15 ezer darab Synergon-részvény vásárlására. Stanga korábban, október 9-én az egyik aláírója volt a Synergon és a Vivendi Kft. között létrejött nagy jelentőségű szerződésnek, az erről szóló bejelentést ugyanakkor a társaság csak egy nappal Stanga vásárlása után juttatta el a tőzsdére és a sajtóhoz. A vezérigazgató-helyettes a részvényeket december 20-án adta el, s 2 956 000 forint árfolyamnyereséget ért el.
A felügyelet tavaly májusban levélben értesítette Stangát arról, hogy álláspontja szerint bennfentes kereskedésben vett részt. A Synergon-vezető ügyvédjei útján azzal védekezett, hogy részvényvásárlásának időpontjában nem volt annak az információnak birtokában, mely szerint a szerződéskötést bejelentették-e már. A felügyelet szerint azonban ez a védekezés nem méltányolható, mivel a betöltött pozíciójából adódó körültekintő magatartás alapján figyelemmel kellett volna követnie a bejelentést. (Ennek késedelme és a bennfentes kereskedés gyanúja miatt egyébként a tőzsde már 750 ezer forintra büntette a Synergont.) A felügyelet a bennfentes kereskedésért a vételi árfolyamérték felére, 5 595 000 forintra büntette Stanga Gyulát, emellett a részvényvásárlás késedelmes bejelentése miatt további húszezer forintot kell fizetnie a vezetőnek.

A precíz nyomozás, valamint a szigorú bírság jól kifejezi a felügyelet eltökéltségét a bennfentes ügyletek kiszűrésére. A határozat jelentőségét emellett az adja, hogy az ominózus, közel tíz évvel ezelőtti Novotrade-botrány óta ez az első alkalom, amikor a felügyelet megalapozottnak találja a bennfentes kereskedelmet. Bennfentességgyanúval folytak korábban is vizsgálatok ? a legemlékezetesebb a Cofinec-ajánlatot megelőző emelkedés ügyében ?, de büntetést most először szabott ki a hatóság.