A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) az angol Financial Services Authorityt (FSA) választotta modellként a konszolidált hatóság hazai megteremtésére - mondta el Szász Károly, a PSZÁF elnöke egy pénzügyi fórumon.

Howard Davies, az FSA elnök-vezérigazgatója szerint a brit hatóságot megelőzően a skandináv államokban alakítottak ki egységes pénzügyi felügyeletet. Az angol példát Magyarország mellett a japán és koreai hatóság követte eddig, de az iparágak közti fúziókat látva Németország, Ausztria és Írország is kinyilvánította szándékát hatóságai egyesítésére.

A britek 2000-ben egységes pénzügyi törvényt is elfogadtak, megszüntetve az addigi külön iparági jogszabályokat. Jogilag tehát Nagy-Britanniában ma "nem léteznek" bankok, biztosítók, csak pénzügyi szervezetek.

Az öt év alatt fokozatosan létrejött FSA 650 - valójában azért mégis létező - bank, 800 biztosító és egyéb intézmények mellett várhatóan 2004-től ellenőrizheti törvény alapján a biztosítási és jelzáloggal foglalkozó brókereket is. A brit hatóság önálló vállalkozásként működik (a részvényesek az igazgatóság tagjai), hogy munkatársai ne az állami (köztisztviselői), hanem a versenyszférához közelítő fizetést kapjanak.

A brit hatóságnak - a PSZÁF-fal ellentétben - a cégek, munkatársak tevékenységének engedélyezése mellett önálló rendeletalkotási joga is van. Angliában utóbbit némi vita után azért adták meg, mert belátták: a törvényhozás nem tud időben reagálni a pénz- és tőkepiacok gyors változásaira.

A 2001. első fél évében 188 millió fontos veszteséggel zárt FSA maga szabja meg díjpolitikáját is, azaz nem költségvetési pénzből él. Tavaly például bevételei 28 százalékát a bankok, 17 százalékát az értékpapírcégek, 7 százalékát pedig a biztosítók adták - közölte Davies.

A kormányzat igyekszik távol maradni a hatóság munkájától, nem utolsósorban a veszélyes pénzügyi krízisek okozta hullámverések miatt. Az FSA döntéseit egy-egy, a piaci szereplőkből, illetve ügyfelekből összeálló tanácsadó csoport segíti. Tényleges szankcionálási döntéseiket egy vezetésében a hatóságtól független testület hozza meg. (BI)