Mind több lízingcég alakul, melyek többsége az autófinanszírozást célozza, holott a szakértők szerint itt tulajdonképpen már felosztott a piac. Az új jövevények komoly térnyerésre csak a vetélytársaknál kedvezőbb ajánlatokkal tehetnek szert. Ez az új - döntően banki hátterű - szereplőknek azért könnyebb, mert számukra a lízing csak az univerzális szolgáltatások egyike. Ilyen módon szerzett a hírek szerint komoly piacot például a dél-magyarországi régióban az október elején indult CIB Autófinanszírozási Rt. Döntően az autófinanszírozást folytat majd a január 1-jétől működő Erste S Leasing Pénzügyi Szolgáltató Rt. is. Nagy Péter ügyvezető igazgató szerint a 2001 októbere óta operatív lízingtevékenységet folytató Erste Leasing Hungary Kft.-vel új értékesítési módszer meghonosítását tervezik. Céljuk, hogy az anyabank ügyfelei már fizetési ígérvénnyel a zsebükben érkezzenek a szalonokba.
Nagy Péter elmondta, e módszerrel ausztriai lízingcégük a második legnagyobb az osztrák piacon. Szakértők szerint a 2001-ben 4,1 milliárd forintos lízingpiacon komoly térnyerésre leginkább az eszközfinanszírozás területén van lehetőség. Ezen a területen azonban vélhetően csak a banki hátterű cégeknek teremhet babér. Itt ugyanis döntően ügyfél-finanszírozásról van szó, hiszen a lízingelt termékek forgalmi értéke sokszor megkérdőjelezhető. Az egy-egy bankkal többszálas kapcsolatban álló cég esetében ugyanakkor könnyebben vállalható az ilyen kockázat. A közvetlen banki háttérrel nem bíró, de az Inter-Európa Bankkal kapcsolatban álló Axon Lízing Rt. pénzügyi igazgatója, Tóth Tamás szerint piaci tapasztalatuk csökkentheti ezt a hátrányt, s az is előnyükre szolgálhat, hogy rugalmasabbak banki versenytársaiknál.
A jövőt azonban mindenképp a konszolidáció jelenti: a K&H Lízingcsoport március elejére építi fel teljes körű lízingszolgáltatást nyújtó holdingszervezetét. Szalai Balázs integrációs irodavezető szerint e folyamat fontos lépése az egykori K&H Befektetési Rt. átalakítása Pénzügyi Szolgáltató Rt.-vé. A társaság a következő lépésként így már beolvadhat a holdingvezető K&H Pannonlízing Rt.-be.