Az állami pénzintézetek szerte Európában alacsonyabb tőkearányos megtérüléssel számolnak, mint a - kizárólag részvényesi szempontokat figyelembe vevő - magánbankok. Előbbiek ugyanis az állami programok végrehajtóiként felvállalják a kis- és középvállalatok (kkv-k) kockázatosabb hitelezését és kockázati tőkebefektetéseit, s olyan kistelepüléseken is jelen vannak fiókjaikkal, ahol a privát versenytársak nem látják értelmét a működésnek - közölte Hennig Schoppman, a brüsszeli székhelyű Európai Állami Bankok Szövetségének (EAPB) főtitkára, a szervezet gazdasági és pénzügyi albizottságának hét végi budapesti ülése előtt.

A szövetség a mintegy 800 európai állami, tartományi hitelintézet - méret szerint - mintegy tizedét tudhatja tagjai sorában. Schoppman szerint az Európai Unión kívüli államok közül Magyarország mellett erőteljes a balti államok, illetve cseh, szlovák, szlovén fejlesztési bankok tevékenysége is.

Urbán Zoltán, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese úgy vélte: a kereskedelmi pénzintézetek maximum 15 éves futamidővel számolhatnak egy-egy kihelyezésüknél, állami társaik viszont tágabb megtérüléssel is tervezhetnek. A hazai, fejlesztési jellegű hitelintézetek (az MFB mellett az Eximbank) profitabilitását nyilvánvalóan csökkenti, hogy nem vezethetnek ügyfélszámlát. Márpedig a magánbankok nyereségének akár kétharmada is a fix jutalékbevételekből (számla, betétek) származik.

Az EAPB-fórumon az új európai tőkemegfelelési és értékpapír-értékesítési szabályozásról, a pénzügyi konglomerátumok tőkeszámításáról és az európai uniós bővítésről esett szó. A szövetség információs bázisa révén az MFB már kialakításuk idején felkészülhet az európai uniós jogszabályváltozásokra. (BI)

Munkatársunktól