Április elején az OTP Jelzálogbank elindította jelzáloglevél-kibocsátását. Zárt körben az OTP Bank jegyezte le leányvállalata 1,6 milliárd forint össznévértékű, hétéves futamidejű, változó kamatozású jelzáloglevelét. A papír kamatát félévente határozzák meg, ennek mértéke a referenciának tekintett hathavi állampapírhozam plusz 1,1 százalékpont ? mondta Oszlányi Zsolt, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója a Világgazdaság érdeklődésére.

A jelzálogbank egyébként már két részletben, összesen 11,5 milliárd forint értékben vett át Forrás hiteleket az anyaintézettől. A vezérigazgató kifejtette: az első csak a próbakibocsátás volt. A tervek szerint a pénzintézet májusban elindítja a 100 milliárd forintos nyilvános jelzáloglevél-kibocsátási programjának engedélyezését. Az első lépésben 10 milliárd forint névértékű értékpapír értékesítése várható. Attól kezdve a bank havonta vagy kéthetente jelenne meg nyilvános kibocsátással a piacon. Kezdetben a hathavonta változó kamatozású értékpapírt értékesítené, de a későbbiekben fix kamatozásúval is megjelenne a pénzintézet.

Az OTP Bank és jelzálogbankja április 11-ével indult el a konzorciális hitelezéssel, azóta naponta 200-250 lakáshitel-szerződést kötnek, ennek 80 százaléka Forrás hitel ? hangsúlyozta a vezérigazgató.

Lovas Judit