A Keler Rt. sokadszorra volt kénytelen módosítani a T+3 napos elszámolásra történő átállás időpontját. Ezúttal május 13-ról öt hónappal későbbre, október 14-re tolódott a rövidebb elszámolási ciklus bevezetésének időpontja.

A csúszás hivatalos indoka, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) visszaadta a Keler új értékpapír-kölcsönzési szabályzatát. Mint Madlena Tamás, az elszámolóház marketing- és ügyfélkapcsolatok igazgatója a Világgazdaságnak elmondta: a felügyelet nem tartalmi, pusztán formai hibák miatt kérte a szabályzat átdolgozását. A szabályzatot a kért változtatásokkal a Keler a központi garantőri szabályozással együtt napokon belül újra eljuttatja a PSZÁF-nek. Az elképzelések szerint ezek az új szolgáltatások az elszámolási ciklus rövidítése ellenére is elindulnak május 13-án. A konkrét feltételek még nem ismertek, azt azonban tudni lehet, hogy kölcsönzés esetében a Keler a piacra bízza majd az árkialakítást, saját maga csak nagyon szerény marzsot számít fel a piac támogatása érdekében felvállalt közvetítésért.

Szakértők ugyanakkor fontosnak tartják kiemelni, hogy az újabb halasztást a jelentős külföldi ügyfélkörű befektetési szolgáltatók kérték. A T+3 napos elszámolás egyik neuralgikus pontja ugyanis épp az, hogy a határokon átnyúló szolgáltatások esetében többször késik majd a teljesítés. Ugyan lehetőség lesz majd a kölcsönzésre, ám a ciklus rövidülésével megnőhet az az idő, amikor a brókercégnek finanszíroznia kell az ügyletet. Mindezt pedig a jelenlegi gyilkos árverseny mellett nehéz kigazdálkodnia az értékpapír-forgalmazóknak, akiknek épp ezért nem igazán érdekük, hogy változzon a jelenlegi T+5 napos elszámolási rend. (NLN)

Munkatársunktól