A Rába központi telephelyének tervezett funkcióváltása, az oda tervezett jelentős ingatlanberuházással kapcsolatos előmunkálatok helyzetének értékelésére hívott össze holnapra rendkívüli közgyűlést Győr város önkormányzata. A képviselők szerint a közgyűlés összehívását indokolja, hogy a Rába vezetése és az izraeli Engel-csoport közti megállapodás aláírása rövid időn belül megszülethet. Ugyanakkor a tervezett beruházás a méretei miatt kihat a város egészére. Győr önkormányzata mintegy 10 százalékos tulajdonhányaddal bír a Rába Rt.-ben.

A korábban ismertetett tervek szerint mintegy ötezer lakás, továbbá irodák, esetleg szórakoztató és bevásárlóközpont épülhet Győrben a Rába-gyár alapításkori területén a győri társaság és az izraeli Engel General Developers Group között született egyetértési nyilatkozat értelmében. A Rába még 2000-ben döntött a területi rekonstrukcióról, amelynek nyomán gyárterületek szabadulnak fel.

A társaság mintegy 45 hektáros, a belváros, illetve a Duna szomszédságában lévő területet szándékozik az említett módon hasznosítani. Az üzletbe a gyár a területtel és a hasznosítható ingatlanokkal száll be, míg az Engel a tőkét hozná. A részletes terv most készül - várhatóan az idei első fél évben lesz kész -, s kedvező esetben a beruházás mintegy 8 év alatt, több fázisban valósulhat meg.

Balogh József, Győr polgármestere szerint a több városi képviselő által kezdeményezett rendkívüli közgyűlés állásfoglalására nincs szükség a beruházáshoz. Az építési munkálatok megindulása nem várható 2005 előtt. Dusza András, a Rába tájékoztatási vezetője közölte lapunkkal, hogy a projekt továbbra is a döntés-előkészítés fázisában van. (LR)

Munkatársunktól