A Coca-Cola társaság vaníliaízesítésű kólával kívánja bővíteni a márkaportfólióját, ami érezhetően erősíti majd e fűszertermék iránti keresletet - írja a Financial Times. Az amerikai italkonszern egyes becslések szerint jelenleg is mintegy évi 200 tonna vaníliát használ fel, mivel az a titkos kólarecept összetevői között is szerepel. Ez a mennyiség évi 20-40 tonnával bővülhet az új termék összetételétől és forgalmától függően.

A globális igény hosszabb távon jobban erősödhet, ha a Coca-Cola példáját a versenytársai is követni. Ám az éves világkereslet egyelőre még csökken, és jövőre akár 1600 tonnára süllyedhet. A magas árszint ugyanakkor a termelés bővítésére ösztönzi a termelőket, ezért jövőre már túlkínálat alakulhat ki.

A felhasználás 1999-ig évi 2200 tonna körül ingadozott, ám 2000-ben a legnagyobb termelő, Madagaszkár kínálata erősen csökkent. Az Afrika keleti partjai közelében húzódó szigetországot heves hurrikán sújtotta, aminek nyomán megsemmisült a helyi vaníliatermés 35 és a raktárkészletek 15 százaléka.

Ez tartós drágulást gerjesztett, a kilogrammonkénti árak 25-40 dollárról mostanra 200-230 dollárra nőttek. Az ilyen mérvű áremelkedés sok élelmiszergyártót arra késztetett, hogy termékeiben mesterséges aromákkal pótolja a vaníliát. A globális kereslet annak ellenére tovább apadhat, hogy az elemzők negatív fordulatra számítanak az ártrendben. Ez utóbbi várakozást indokolják a túlkínálati előrejelzések, ám a Madagaszkárt fenyegető polgárháború ismét beleszólhat a világpiac alakulásába.

Az előző év eleje óta a Kotányi Hungária Kft. alapanyag-beszerzési költségei is mintegy 65 százalékkal nőttek, ám ezt, amúgy is drága fűszerről lévén szó, nem lehetett a fogyasztókra átterhelni - közölte kérdésünkre Bárány Tamás ügyvezető igazgató. Így a vaníliatermékeik az idén eddig mindössze 5 százalékkal drágultak. A Horváth Rozi fűszercsalád átvételével a társaság gyakorlatilag már a teljes hazai lakosság vaníliarúd-szükségletét fedezi, amely tavaly egy tonna körül mozgott. A Kotányi beszerzési forrása Madagaszkár, ahol a legjobb minőségű, szállításra és hosszabb tárolásra legalkalmasabb Bourbon vaníliát termesztik. (GI)

Gárdonyi Imre