A Deutsche Bank bejelentette, hogy a Munich Rében lévő teljes, 1,6 milliárd eurós részesedését eladja. Az ajánlatokat tegnapig kellett benyújtaniuk a vevőknek, a Deutsche 205-215 euró közötti árfolyamon válik meg 7,6 millió darabos, azaz 4,3 százalékos Munich Re-részvénycsomagjától.

A Deutsche kihasználja a német állam által megteremtett adókönnyítési lehetőséget, az új adótörvények ugyanis csökkentették a részesedések eladásából keletkezett nyereség adózásának mértékét. A bank 2001 végén még 15 milliárd eurónyi részesedést mondhatott magáénak, amelynek nagysága rohamosan csökken.

Josef Ackermann, a Deutsche vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a Munich Réből befolyó összegből saját részvényt vásárol majd a hitelintézet. Szakértők szerint Ackermann ily módon kívánja javítani a bank sajáttőke-arányos nyereségét.

A tőzsde mindenesetre nem lelkesedett a tranzakcióért, a Munich Re papírjai 7,8 százalékot veszítve értékükből, 211,30 eurós árszinten fejezték be a kereskedést. Ez két és fél éves negatív csúcs. A Deutsche árfolyama 1,5 százalékkal emelkedett.

A tranzakciót követően a Munich Re két nagyrészvényese 25 százalékkal az Allianz és 13 százalékkal a Bayerische Hypo- und Vereinsbank marad. (VG)