Bulgária úgy döntött, hogy eladja a Biochim Bankot a német HVB-csoporthoz tartozó Bank Austriának. Az állam 99,59 százalékos részesedéssel bír az ország negyedik legnagyobb pénzintézetében, amelynek értékesítésével a bolgár bankkonszolidációs társaságot bízták meg.

A tárgyalások lezárultak, és a bankkonszolidációs társaság már jóváhagyta a hitelintézet eladását - nyilatkozott Milen Velhev pénzügyminiszter. Velhev szerint a Bank Austria adta a legjobb ajánlatot, amelynek részleteit a szerződés megkötését követően nyilvánosságra hozzák majd. A hitelintézet felügyelőbizottsága várhatóan szintén zöld utat ad a tranzakciónak, így az aláírásra július 26-ig valószínűleg sor kerül.

Szófia 95 millió levában (48 millió dollár) határozta meg a vételár minimumát. A Bank Austria mellett még két konzorcium tett ajánlatot a Biochim Bankra, az egyiket a helyi Hebrosbank és a brit Charlemagne Capital alkotta, míg a másik a helyi Roseximbankból és az orosz International Industrial Bankból állt.

A bolgár állam már nem először próbált túladni a Biochimen, tavaly a hongkongi kézben lévő Hebrosbank egyedül tett 25,6 millió dolláros ajánlatát utasította el a bankkonszolidációs társaság. A jelek szerint nem is döntöttek rosszul, a bank 2001-ben jelentős mértékben növelte nyereségét. A Biochim a 2000-ben elért 1,68 millió levás profitot egy év alatt 19,54 millióra tornázta fel. Mérlegfőösszege tavaly év végén 644 millió leva volt, amivel az ország 28 pénzintézetéből a negyedik legnagyobbnak számított, a saját tőke a tartalékokkal együtt elérte a 67,46 millió levát.

Ezen kívül már csak a Banka DSK van állami kézben, amelyre többek között az OTP Bank is szemet vetett. A harmadik legnagyobbnak számító DSK-t is legkésőbb 2003 márciusáig el szeretnék adni.

Munkatársunktól