Két európai akvizíciót hajt végre a Globus Konzervipari Rt., együttműködésben a belga Pinguin hűtőipari társasággal - jelentették be tegnap. A korábbi híreknek megfelelően a két cég fele-fele arányban megvásárolja a gyorsfagyasztott termékeket gyártó lengyel Elsner 51 százalékát, továbbá opciót kap a maradék 49 százalék megszerzésére egy éven belül. A tervek szerint a lengyel cégben végül 70 százalékos lesz a Globus részesedése.

A jelenleg a Raiffeisen Zentralbank érdekeltségi körébe tartozó Elsner teljes hűtőipari tárolókapacitása 23 ezer tonna.

A Pinguin és a Globus emellett közösen megvásárolja az ugyancsak a gyorsfagyasztott élelmiszerek piacán tevékenykedő brit Albert Fisher eszközeit és készleteit. A társaságot május közepe óta a KPMG-től kirendelt felszámolóbiztosok próbálták értékesíteni, mivel nem volt képes törleszteni mintegy 100 millió fontnyi felgyülemlett adósságának esedékes részleteit.

A Globus tájékoztatása szerint a tranzakcióval a magyar és a belga cég megszerzi az Albert Fisher angliai piacainak teljes egészét. A brit cég részesedése a mélyhűtött zöldségek belföldi piacán több mint 30 százalékos, termelőeszköz-kapacitása pedig évi 100 ezer tonnát tesz ki. Az Albert Fisher angliai forgalma tavaly 168 millió eurót ért el.

Az eszközök, a készletek és a piac megszerzése érdekében a Pinguin létrehozta a Pinguin Food UK névre keresztelt társaságot, melyben a Globus 25-30 százalékos tulajdonjogot szerezhet majd egy tőkeemelésen keresztül. A magyar cég az akvizíciók költségét nem hozta nyilvánosságra, csak annyit közölt, hogy a lengyel beruházás refinanszírozásáról tárgyalásokat kezdett fő részvényesével, a német DEG-vel.

A Globus tervei szerint a következő években a cég vezető terméke a gyorsfagyasztott élelmiszer lesz, Magyarországon ezen a piacon 55-60 százalékos részesedésre törekednek. A Pinguinnel kialakított együttműködés keretében a Globus a közép- és kelet-európai piacok ellátásáért, a belga társaság pedig a nyugat-európai marketingért lesz felelős.

Munkatársunktól