Lemondott a bolgár távközlési társaság, a BTC privatizációjában való részvételről a Matáv. A magyar cég tegnap közölte, hogy nem adott be ajánlatot a 65 százalékos részvénycsomagra a hétfői határidőig.

A Matáv májusban elvégezte a BTC átvilágítását, s többek között arra a megállapításra jutott, hogy a társaság versenyképességének megerősítése, valamint a gazdaságos üzletmenet biztosítása a vezetékes szolgáltatások területén jelentős átalakítást, technológiai fejlesztést s a vételáron felül további beruházást követel meg. A BTC-pakettel egyben értékesített harmadik mobilkoncesszió lehetősége ugyanakkor csak korlátozott előnyöket jelent a Matáv szerint. További gondot vet fel, hogy már a jövő év elején sor kerül a bolgár távközlési piac liberalizálására. Így a szervezeti átalakítást, az üzleti tervek módosítását és a korszerűsítést kevéssé stabil piaci és szabályozói környezetben kellene végrehajtani.

A Matáv hangsúlyozta, hogy a bolgár távközlési piacon egyelőre nincs másik vonzó akvizíciós ajánlat, de továbbra is vizsgálják a regionális terjeszkedés lehetőségeit. Mint ismert, a társaság neve potenciális befektetőként merült fel a szerbiai mobilszolgáltató, a Mobtel később várható magánosítása kapcsán is.

A BTC-re egyébként összesen három ajánlat érkezett. A Turk Telekomunikasyon és a Koc Holding párosa mellett ajánlatot nyújtott be az American International Group (AIG) lengyelországi befektetési alapja, az AIG-CET, valamint az Advent International, melyet a JP Morgan, a Deutsche Telekom érdekeltségi körébe tartozó Detecom, valamint a prágai Europa Capital Management is támogat.

Munkatársunktól