Elképzelhető, hogy kisebbségi részesedést vásárol a varsói értéktőzsdében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) - közölte tegnap Hanna Gronkiewicz-Waltz, a londoni pénzintézet egyik alelnöke, aki korábban a lengyel jegybank kormányzója volt. Mint mondta, a pakettet 5-10 éves időtávra szóló befektetésként kezelnék.

A korábbi lengyel kormányzat azt tervezte, hogy a varsói tőzsdében lévő 98 százalékos állami részt 25 százalékra csökkenti, 40 százalékot pedig stratégiai befektető kezébe ad. A jelenlegi kormány egyelőre csak annyit közölt, hogy folynak a privatizáció előkészületei.

Varsó februárban aláírt egy együttműködési megállapodást a párizsi, a brüsszeli és az amszterdami tőzsde fúziójából létrejött Euronexttel, mely lehetővé tette, hogy a tőzsdetagok egymás piacain közvetlenül kereskedhessenek. Szakértők ennek nyomán valószínűnek tartják, hogy a lengyel tőzsde fő tulajdonosa előbb-utóbb a Euronext lesz. Varsó a legnagyobb kapitalizációjú piacnak számít Közép-Európában, a forgalmazott társaságok piaci tőkeértéke közel 30 milliárd dollárt tesz ki. (VG)