Bár elmúlt másfél hónap, mindeddig nem volt mód arra, hogy a Keler Rt. központi garantőrként (CCP) piacra lépjen, hiszen még csak a nem teljesítés közelébe sem került egyetlen brókercég sem - nyilatkozta a Világgazdaságnak Madlena Tamás, az elszámolóház külkapcsolati igazgatója. A május 13-án bevezetett CCP-rendszert ugyanakkor az Európai Központi Bank vezetői is üdvözölték.

Azáltal, hogy a CCP-t elválasztották a T+3 napos elszámolás októberre tervezett bevezetésétől, nem segítettek a piacnak, hiszen nincs mód a rendszer "élesben" történő kipróbálására - vélekedik Boris Mihály. A Concorde Rt. operatív igazgatója továbbra is szkeptikus a T+3 napos rendszerrel kapcsolatban. Véleménye szerint addig, amíg a Kelernek nem sikerül különmegállapodást kötnie a letétkezelő bankokkal a GDR-elszámolás gyorsításáról, a rövidebb elszámolási ciklus alatt sokkal több lesz a nemteljesítés. Boris Mihály szerint a fő gondot az okozza számukra, hogy ha egy megcsúszó elszámolás miatt kénytelenek lennének papírt kölcsönözni a piacon, annak költségeit nem tudnák továbbhárítani ügyfeleikre. A nagy intézményi befektetők ugyanis nem fogadják el ezekat a feltételeket.

A központi garantőri szereppel párhuzamosan megváltoztak a Keler által előírt letéti követelmények is, ami Madlena Tamás szerint a nagyobb állománnyal rendelkező cégeknél komoly állományelőírás-csökkenést hozott. Lapunk kérdésére az OTP Banknál elmondták: állományukból következően soha nem volt problémájuk az előírásokkal. Boris Mihály szerint ők már érzik a letéti szint csökkenését. Hozzátette: e téren kedvező változásokat hozhat majd a T+3, hiszen csökken azon napok száma, amelyeken árfolyam-elmozdulás következhet be. (NLN)

Munkatársunktól