A hazai biztosítótársaságok tavalyi díjbevétele 494,3 milliárd forintra bővült az előző évi 368,7 milliárdról, ami összhangban volt a várakozásokkal (a háromne-gyedéves adatokból 486 milliárd feletti díjbevételt prognosztizáltak a piaci szereplők), s a 18,8 százalékos növekedési ütem is jelentősen meghaladja az előző évi 8,3 százalékosat. Az életbiztosítások terén 17,8 százalékkal, 202,4 milliárd forintra nőtt a bevétel, szemben az előző évi szerény visszaeséssel, míg a nem élet ág 19,5 százalékos javulást tudott felmutatni, ami 291,8 milliárdos bevételt eredményezett.

Az utolsó negyedéves tendenciákat nézve az élet ágon belül a folyamatos díjú díjbevétel 8 százalékkal, 44,7 milliárdra bővült, míg az egyszeri díjú bevétel 17 százalékkal, 10,6 milliárdra. A nem élet üzletágon belül a cascoüzletág 16 százalékkal, 20,3 milliárdra nőtt, míg egész éves szinten 19,6 százalékkal, 78,4 milliárd forintra. A gépjármű-felelősségbiztosítást illetően a díjbevétel 11 százalékkal, 20,1 milliárdra növekedett a bázishoz képest, míg a 2002. évet nézve a 17 százalékos javulásról tanúskodik (84 milliárd). Kedvező tendencia, hogy a kárkifizetés volumene mindössze 9,1 százalékkal, 231,6 milliárd forintra bővült.

A legnagyobb biztosítók tartják a részesedésüket: az Allianz-Hungária 141,1 milliárdos díjbevétele 28,5 százalékos piaci szeletet takar, a Generali-Providencia 17,8, az ING 11,5 százalékos hányaddal bír. Az ING-nek az utolsó negyedévben sikerült feljutnia a dobogóra, a harmadik negyed végén ugyanis még az ÁB Aegon állt a harmadik helyen 11,29 százalékos piaci részesedésével.

Az elmúlt év leglényegesebb eseményei között az életbiztosítások adókedvezményének növelését, a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás díjképzésének liberalizációját, a cascopiaci fellendülést, illetve a jelzáloghitelhez kapcsolt biztosítási termékek értékesítésének felfutását tartják. Tavaly nőtt a hazai biztosítók száma is, a két jogvédelmi (D. A. S., Arag Jogvédelmi Biztosító Rt.), a hitelbiztosítások értékesítésére specializálódott Cardif Biztosító és Cardif Életbiztosító mellett a Magyar Posta Biztosító Rt. és a Magyar Posta Életbiztosító Rt., az XL Magyarország Biztosító is elindította működését. (FB)