Mivel az iraki háború menetében jelentős fordulatra az elkövetkező napokban nem számíthatunk, hosszú idő után először a gazdasági fundamentumoknak ismét meghatározó befolyása lehet a befektetői döntésekre - mondta kérdésünkre Kaposi Zsolt, az OTP Bank elemzője. A hazai állampapír-piaci trendek szempontjából igen fontos szerepet játszó eurózónában - különösen Németországban - azonban ezek állapota nem túl rózsás. A kedvezőtlen gazdasági folyamatok a vállalatok jövedelmezőségén is érezhető nyomot hagytak.

Az elemző szerint ennek köszönhetően az elmúlt héten kezdődött határozott részvénypiaci árfolyam-emelkedés az elkövetkező napokban mérséklődik majd, helyét pedig egy a kialakult árfolyamok körüli ingadozásnak adhatja majd át. Mindennek következtében arra számíthatunk, hogy rövid távon ismét fokozódhat az érdeklődés az állampapírok iránt.

A hazai kötvénypiaci folyamatok a nyugat-európai mintát követik, annak kilengéseit azonban csak mérsékelten veszik át. Ebből adódóan arra lehet számítani, hogy az elkövetkező héten a magyar kötvényhozamok is csökkenésnek indulnak majd. Kismértékben ugyan, de a hét végi népszavazás is befolyásolhatja a keresleti viszonyokat a közeljövőben. A befektetők többsége a magyar csatlakozás kérdését már tényként kezeli, előfordulhat azonban, hogy egy-két fokozottan kockázatkerülő szereplő csak ezután kezd vásárolni a hazai állampapírokból. Bizalomébresztő hatása lehet az inflációs adatoknak is, melyek a várakozások szerint az előre jelzettnél jobbak lesznek márciusban.

A legjelentősebb árfolyam-emelkedés a hozamgörbe középső lejáratainál valószínűsíthető. A hosszú lejáratok iránti mérsékeltebb érdeklődés feltehetőleg abból adódik, hogy a pesszimizmus a nyugat-európai hosszú oldali hozamokat nem szorította le olyan mértékben, ami a hazai hosszú kötvényeket kiemelkedően vonzóvá tenné.

A rövid oldali hozamok alakulására az EKB kamatvágását érintő várakozásoknak lehet döntő befolyása. Amennyiben ezt a piac beárazza a rövid lejáratú európai kötvényekbe, az jelentősen élénkítheti a hazai kötvények iránti érdeklődést és erősítheti a forint árfolyamát is.