A kockázati tőke alapú akvizíciók száma nem változott számottevően 2004 harmadik negyedévében, értékük viszont jelentős mértékben bővült - derül ki a National Venture Capital Association (NVCA) és a Thomson Venture Economics legfrissebb felméréséből, amelyet az USA-beli kockázatitőke-társaságok július és október közötti teljesítményéről készítettek. A közzétett ügyletek száma 43 volt, az egy évvel korábbi 41 után, értékük viszont összesen 3,9 milliárd dollárra rúgott, amely a bázisidőszakot közel háromszorosan haladta meg. Az egy tranzakcióra jutó átlagos érték 91,3 millió dollárt tett ki, a tavalyi harmadik negyedévében regisztrált 51,9 millió dollár után. Mark Heesen, az NVCA elnöke szerint az idén mind az ügyletek száma, mind pedig azok értéke növekedést mutat 2003-hoz képest.

A harmadik negyedévben különösen a szoftverpiac pörgött: a 43 kockázati tőke alapú tranzakcióból 17-et ebben az iparágban hajtottak végre, összesen 1,5 milliárd dollár értékben. Ezek közül is három ügylet emelkedett ki: a LexisNexis Group a Seisintet 775 millió dollárért, a Symbol Technologies a Matricsot 239 millió dollárért, míg a Cisco a Procter Networksöt 89 millió dollárért vásárolta fel. Az it-piac szintén mozgalmas volt: öt ügyletet kötöttek, összesen 1,1 milliárd dollár értékben. A legnagyobb a Royal Bank of Scotland tranzak-ciója volt, amelynek keretében 525 millió dollárért megszerezték a Lynk Systems nevű e-commerce szolgáltatásokat nyújtó céget, de a Lucent 296 millió dolláros ügylete sem tekinthető kicsinek, ennyiért vették meg ugyanis a telekommunikációs eszközöket gyártó Telica nevű vállalatot.

Nemcsak a kockázatitőke-alapú akvizíciók értéke, hanem a kockázatitőke-alapok száma és vagyona is jelentős mértékben bővült a harmadik negyedévben. A vizsgált időszakban már 46 hagyományos kockázatitőke-alap működött, és 5,5 milliárd dollárt halmozott fel, míg egy évvel korábban csak 31 alap tevékenykedett, és mindössze kétmilliárd dollárnyi vagyont gyűjtött. (VG)